Linkuri accesibilitate

Adrian Năstase, fostul premier român, achitat în dosarul Mătușa Tamara


Fostul premier român era acuzat de dare de mită către Ioan Melinescu, un fost funcționar al Oficiului pentru Spălarea Banilor.


În Romania, fostul premier social-democrat Adrian Năstase a fost achitat în procesul de corupţie în care a fost implicat, un proces cunoscut în presa de peste Prut drept „Mătuşa Tamara”. Despre lungul drum al acestui dosar in justiţia romana, mai multe de la Sabina Fati.

Mătușa Tamara a devenit un personaj al vietii politice autohtone dupa ce a murit si dupa ce mostenirea lasata de ea a aparut in declaratia de avere a fostului premier al Romaniei, Adrian Nastase. Tamara Cernasov, o ruda indepartata a familiei Nastase, care a trait in saracie pina la sfirsitul vietii, a vindut pe ultima suta bijuterii pretioase si o colectie de tablouri semnate de Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu si Bancila.

Banii obtinuti au ajuns in conturile fostului premier, care in 2005, dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale si-a adaugat in declaratia de avere inca un million de dolari. In dosarul intitulat „Matusa Tamara” fostul premier roman este acuzat de dare de mita catre Ioan Melinescu un fost functionar al Oficiului pentru Spalarea Banilor, care i-ar fi spus lui Adrian Nastase inca din 2000 ca exista documente care acrediteaza ideea ca familia sa nu poate justifica banii despe care fostul premier spune ca i-a primit mostenire.

Dupa numirea sa ca sef al guvernului român, Adrian Nastase l-ar fi adus in fruntea Oficiului pentru Spalarea Banilor pe amicul sau care ar fi pierdut hirtiile acuzatoare, dupa cum spun procurorii anticoruptie.

Achitarea data astazi de judecatorii Inaltei Curti este un cadou asteptat de fostul prim ministru, care era extrem de sigur pe el inca de acum doua saptamini. Acesta este insa doar unul dintre cele mai vechi dosare aflate in lucru pe numele Adrian Nastase, iar achitarea este un semn bun, chiar daca procurorii români anticoruptie au dreptul la recurs.

Mai exista inca alte doua dosare la la Directia Nationala Anticoruptie, iar faptele pentru care este inculpat seful guvernului roman din perioada 2000-2004, s-ar putea prescrie pentru ambele peste un an si jumatate, plus un al treilea dosar intocmit de Procuratura Generala in care este acuzat ca a folosit bani murdari in campania electorala din 2004.

Fostul premier roman sustine ca dosarele sale sunt politice si ca presedintele Traian Basescu le-ar da comenzi procurorilor, in conditiile in care seful statului i-a criticat in ultima perioada pe judecatori pentru ca treneaza marile dosare de coruptie. In acelasi timp exista doi lideri locali ai partidului de guvernamint din Romania cercetati in arest pentru trafic de influenta si primire de mita.

Adrian Nastase, cel mai influent premier al Romaniei din ultimii 20 de ani spera dupa sentinta de astazi sa aiba o justitie in favoarea sa si in celelalte dosare, iar surse din echipa expertilor europeni care monitorizeaza justitia autohtona se pling in discutiile particulare ca judecatorii romani le spun ca fostul premier nu va face niciodata nici o zi de inchisoare, in ciuda acuzatilor grave de coruptie.
XS
SM
MD
LG