Linkuri accesibilitate

„Este prima oară când Statele Unite sprijină public drepturile LGBT pe plan internațional”


Interviu cu Michael Guest, fostul ambasador american în România.






Michael Guest (n. 1957) a fost ambasadorul Statelor Unite în România între anii 2001-2004. Numirea lui în postul de la București în timpul administrației președintelui republican George W. Bush a stârnit interesul presei internaționale și pentru că Guest a devenit primul ambasador gay „pe față” al Statelor Unite, trăind în capitala română împreună cu partenerul său. Michael Guest a reprezentat Statele Unite în România într-o perioadă de relații bilaterale intense, când Bucureștiul s-a implicat în „războiul împotriva terorismului” condus de Washington, pregătindu-și între timp aderarea la NATO. Michael Guest a devenit cunoscut în România și pentru eforturile sale de a convinge politicienii locali să ia măsuri împotriva corupției.

În 2007 Michael Guest s-a retras din diplomație în semn de protest față de discriminarea perechilor necăsătorite (inclusiv a celor de același sex) de către Departamentul de Stat american, care nu recunoștea dreptul partenerilor ambasadorilor de a fi tratați la fel ca și soțiile sau soții. În anii care au urmat Guest s-a implicat mai mult decât înainte în activismul pentru drepturile minorităților sexuale și în special în recunoașterea drepturilor persoanelor LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender) din lumea întreagă ca o prioritate pentru diplomația americană.

În calitate de Senior Advisor la Consiliul pentru Egalitate Globală (globalequality.org) Michael Guest a avut un mare motiv de bucurie la 6 decembrie, când președintele Barack Obama a emis un memorandum în care cere agențiilor guvernamentale americane să țină seama de situația minorităților sexuale atunci când acordă asistență financiară unei țări sau alteia.

În aceeași zi, secretarul de stat Hillary Clinton a rostit la sediul Consiliului ONU pentru drepturile omului din Geneva un discurs calificat de mulți drept „istoric”, în care a consfințit transformarea drepturilor gay-ilor și lesbienelor într-o prioritate pentru diplomația americană și a invitat țările lumii să recunoască și să respecte ceea ce Clinton a numit „unul din ultimele drepturi ale omului” încă neonorate de comunitatea internațională.

Într-un interviu acordat Europei Libere prin telefon din California, unde locuiește în prezent, Michael Guest a respins cu modestie meritele sale și ale organizației pentru care lucrează în inițiativa pro-gay a administrației Obama, insistând că dacă cineva trebuie aplaudat, acesta este Departamentul de Stat și în special Hillary Clinton:

Michael Guest: „Noi, la Consiliul pentru Egalitate Globală, am avut multă vreme ca obiectiv un asemenea eveniment, o declarație publică care să înglobeze drepturile persoanelor LGBT în politica drepturilor omului. Am vrut să vedem în locul unor acțiuni ad-hoc sau declarații din partea guvernului american și ale altor guverne în cazul persecutării minorităților sexuale într-o țară sau alta - un cadru mai general, o clarificare a importanței drepturilor LGBT în politica externă americană. Noi, activiștii, am urmărit acest obiectiv, la Departamentul de Stat au existat mereu oameni care gândeau ca noi, iar secretarul de stat Hillary Clinton s-a implicat personal foarte puternic în această cauză, pentru că este preocupată profund de egalitate, dreptate, fie că e vorba de femei, de minorități etnice sau LGBT. Deci meritul principal este al ei și al echipei sale.”

Europa Liberă: Mulți oameni care nu au urmărit în detaliu evoluția drepturilor minorităților sexuale ar putea spune că Statele Unite oricum le sprijineau într-o formă sau alta, ce e nou în memorandumul administrației Obama și discursul lui Hillary Clinton?

Michael Guest: „Nu știu dacă sunt de acord cu ideea că Statele Unite au sprijinit mereu minoritățile sexuale în politica externă sau cea internă. Drepturile persoanelor LGBT au fost și sunt o temă de dezbatere în statele americane. Multe din legile noastre, grație sistemului nostru federal, sunt formulate la nivelul statelor, nu la nivel național, iar multe din inițiativele de a asigura prin lege drepturile minorităților sexuale la scară națională au fost blocate mulți ani de-a rândul fie în Camera Reprezentanților, fie în Senat.

Așa că nu cred că evenimentele de săptămâna trecută sunt „știri vechi”, mai degrabă sunt de partea celor care spun că sunt istorice. Este prima oară când Statele Unite sprijină public drepturile LGBT pe plan internațional. Asta e cu adevărat ceva istoric. Cred că secretarul de stat Clinton a făcut (în discursul ei de la Geneva) o pledoarie puternică despre motivele pentru care drepturile gay-ilor preocupă Statele Unite.”

Europa Liberă: Unii activiști spun că noua politică americană nu merge destul de departe pentru că nu se spune nicăieri: „vă tăiem ajutoarele financiare dacă nu respectați drepturile minorităților sexuale”.

Michale Guest:
„Nu sunt de acord. Eu personal, ca fost diplomat, nu am agreeat niciodată ideea că o întreagă relație bilaterală cu o țară ar putea fi pusă în balanță de o singură chestiune. Ideea „opririi ajutoarelor” nu apare nici în discursul secretarului de stat, nici în memorandumul președintelui. În acel document președintele spune limpede că asistența financiară americană pentru străinătate trebuie concepută în așa fel încât să ajute la îmbuntățirea drepturilor gay-ilor și la nediscriminarea lor.

În interpretarea mea, semnificația este că agențiile guvernamentale americane care au programe de asistență pentru străinătate vor trebui să se asigure că se implică în chestiunea drepturilor comunităților LGBT în dialogul lor cu societatea civilă, cu sectorul privat și mai ales cu guvernele respective, să se asigure că drepturile omului sunt respectate.

Dar (în memorandum și în discurs) nu există nici o amenințare cu tăierea fondurilor sau asistenței. Sunt unii (în diplomație) care resping cu totul ideea „condiționării” asistenței americane de o decizie sau alta în țara beneficiară. Eu sunt de acord cu ei doar într-o anumită măsură: cred că asistența noastră pentru străinătate nu are nici un rost dacă nu are obiective limpezi, iar în acest context e minunat că drepturile gay-ilor vor fi avute în vedere. Pe de altă parte, nu cred că asistența trebuie legată în mod primordial de o acțiune concretă pe care o așteptăm de la țara respectivă.”

Europa Liberă: În comentariile din presa internațională, după discursul secretarului de stat Clinton și memorandumul președintelui Obama, s-a scris printre altele că noile măsuri vor fi simițite mai ales în Africa, unde represaliile anti-gay sunt mai dure decât oriunde. Ce se va întâmpla însă în țări unde situația nu este chiar tragică, dar care continuă să îngrădească drepturile minorităților sexuale, ca Rusia, Ucraina sau Moldova?

Michael Guest:
„Ceea ce mi-a plăcut foarte mult în discursul secretarului de stat Clinton e că a spus limpede că toate instrumentele de care dispune diplomația americană vor fi folosite pentru sprijnirea minorităților sexuale. În cele mai multe foste republici sovietice și țări central-europene nu există programe de asistență americană de mari proporții, dar există schimburi foarte intense de opinii, discuții diplomatice la nivel înalt cu oficiali de la Washington și din ambasadele noastre, inclusiv cu ambasadorii și cred că toate aceste mijloace vor fi folosite într-o măsură sau alta de Departamentul de Stat în țările unde există probleme cu respectarea și nediscriminarea minorităților sexuale.

Aș vrea să repet: nu-mi pot imagina că secretarul de stat sau altcineva de la Departamentul de Stat va formula întreaga relație cu o țară sau alta în funcție numai de această chestiune. Dar cred că în țări unde problemele sunt evidente, unde nu se permit de pildă parăzile Gay Pride, sau unde există legislație anti-discriminare, acestea vor fi teme de discuție ale oficialilor americani cu guvernele respective.”

Europa Liberă: În Statele Unite vor avea loc la anul alegeri prezidențiale. Credeți că dacă la Casa Albă ajunge un republican viitoarea administrație va revizui politica actualului președinte democrat în domeniul drepturilor LGBT?

Michael Guest
: „Eu cred că între politicienii din Statele Unite există mai mult consens decât sunt unii dispuși să recunoască în ce privește dreptatea și drepturile fundamentale ale omului. Se spune adesea că administrațiile republicane sunt mai conservatoare în privința drepturilor LGBT decât cele democrate... În general, asta e adevărat, dar eu unul cunosc foarte mulți republicani în posturi politice de conducere care sunt la fel de convinși ca orice democrat că a fi gay nu este un motiv să fii omorât, abuzat sau împiedicat să-ți exerciți dreptul la libera exprimare și asociere; că dacă ești o persoană transgender, nu este un motiv să ai drepturi mai puține decât altcineva...

Asemenea convingeri fac parte din tradiția și sistemul de gândire din Statele Unite. De mulți ani la baza politicii noastre externe stă ideea că fiecare individ are dreptul să se bucure de respect, de egalitate în drepturi și de tratament just. Noi credem că aceste libertăți fundamentale sunt universale și nu se limitează la Statele Unite. Aceste concepții nu se schimbă dramatic în funcție de cine ajunge la Casa Albă.

Cred că în timp în țări ca Moldova vom asista la o recunoaștere
Cred că în timp în țări ca Moldova vom asista la o recunoaștere mai largă a faptului că așa funcționează democrațiile responsabile
Write your quote footer here...

mai largă a faptului că așa funcționează democrațiile responsabile: că oamenii au dreptul la convingerilor lor religioase (eu însumi sunt un creștin convins), dar creștinismul sau alte credințe nu pot fi folosite ca pretext pentru a exclude sau marginaliza indivizi într-o societate democratică civilă.

Asta face parte din esența democrației și eu mă aștept că înțelegerea și simpatia pentru minorități vor crește în multe țări, mai ales după ce Departamentul de Stat va începe să-și implice ambasadele în asemenea chestiuni.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG