Linkuri accesibilitate

La cămin sunt cazaţi şi elevi din regiunea transnistreană, iar renovarea clădirii face parte din „măsurile de promovare a încrederii”.Dacă tinerii cazaţi în căminele studenţeşti din capitală se bucură de condiţii modeste, adică apă caldă sau mobilier în odaie, cei din afara Chişinăului sunt nevoiţi să îndure frigul şi să care apă de la fîntînă. Singura posibilitate a administraţiei locale să repare căminele studenţeşti sunt granturile oferite de organizaţiile internaţionale. Este şi cazul primăriei din satul Holercani, care a modernizat căminul din localitate din banii oferiţi de Uniunea Europeană. La Holercani a fost şi Diana Răileanu cu microfonul Europei Libere:

Căminul din satul Holercani, raionul Dubăsari a fost ridicat acum o jumătate de secol şi poate găzdui peste o sută de tineri. Din lipsă de bani, primăria de aici abia de a găsit surse pentru a cârpi acoperişul pe ici-colo sau pentru a schimba ferestrele sovietice, îşi aminteşte directorul liceului, Alexei Sultan:

Alexei Sultan
Alexei Sultan
„Nişte ferestre ale anului 55, cu acea mastică care era pusă între sticlă în geam, care nu mai servea la nimic.Trebuia să căutăm nişte benzi speciale ca să stopăm acest frig. Podul mai cădea, în unele clase se mai întâmpla că ploua şi acoperişul era foarte deteriorat.”

Până nu demult, spune Alexei Sultan, despre reparaţia capitală a căminului se vorbea cu jumătate de voce:

„Din cauza lipsei de finanţe. Trebuie să fii un sat înfloritor, cu economie înfloritoare ca să aibă nişte venituri ca să poţi realiza aceste venituri. În situaţia satului nostru, cu puţinii noştri agenţi economici, şansele sunt minime şi fără suport fără ajutor, practic am fi cum am mai fost.”

Adică în frig şi întuneric, explică asistenta medicală, Larisa Porubin, pe care am întâlnit-o în preajma acestui cămin:

„Copii se duceau la fîntîni şi aduceau apă, gaz nu aveam. Copiii foloseau plitca electrică primul an, nu aveam frigider. Eu în calitate de asistentă medicală trebuia în fiecare zi să controlez în sacoşele copiilor, ca să nu se întâmple vreo intoxicaţie.”

Singura posibilitate a administraţiei locale să repare căminele pentru elevi sunt banii veniţi din străinătate. Astfel, primarul de la Holercani, Tudor Tănase, cu susţinere financiară din partea Uniunii Europene, spune că a transformat căminul satului din unul de tip sovietic în unul european:

Tudor Tănase
Tudor Tănase
„Un edificiu care este de o importanţă foarte mare nu doar pentru satul Holercani dar şi pentru localităţile din vecinătate. Din acea cauză că copii care vin aici primesc studii liceale pe care nu pot să le primească în satele lor. Până la finisarea acestui minunat proiect, noi avem fotografii dacă o să le vedeţi nici v-ar veni să credeţi că a fost cîndva altfel decît cum este aici.”

Astăzi, elevii cazaţi în cămin pot face duş, au apă caldă şi mobilier european – condiţii mai bune decît unii dintre ei le au acasă, îmi spune elevul Ion Iliev, elev în clasa 12-a:

Ion Iliev
Ion Iliev
„Nu erau toate condiţiile pentru a face carte. Iarna era cam frig, nu era lumină sau căldură, iar elevii erau nevoiţi să plece acasă. Multe condiţii care nu erau prea plăcute pentru eu. În ziua de azi e foarte frumos. S-a făcut o reparaţie foarte bună, doar să faci carte. Mă simt în localul dat ca acasă. Sunt toate condiţiile pentru a face carte, este tot ce îşi poate dori un student la un cămin.”

La căminul din Holercani, spune primarul satului, sunt cazaţi şi elevi din regiunea transnistreană. Renovarea clădirii face parte din proiectul „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi menit să apropie oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului.
XS
SM
MD
LG