Linkuri accesibilitate

Din 2014, drepturi comune, permis unic de muncă și rezidență pentru muncitorii non-UE


Printre ei şi cetăţenii moldoveni aflaţi legal în UE.




Începand cu anul 2014, cetatenii moldoveni care lucrează legal in UE se vor bucura de drepturi similare cu cele ale cetatenilor europeni în ceea ce priveşte condiţiile de muncă, securitatea socială şi accesul la serviciile publice. Iolanda Bădiliţă, corespondanta Europei Libere la Strasburg are mai multe informaţii:

Directiva care introduce asa numitul „permis unic”, votata astazi de Parlamentul European, completează alte măsuri privind migraţia legală, precum „cartea albastra”, si este concepută pentru a facilita migraţia necesară pentru a satisface nevoile de pe piaţa muncii din UE.

„Aceasta directiva va confirma importanta pe care o au lucratorii migranti din tarile extra-comunitare pentru economia si societatea noastra”, a aratat in cadrul dezbaterii pe marginea raportului comisarul pentru justitie si drepturile omului, Viviane Reading.

De fapt, directiva privind permisul unic permite un răspuns parțial la criza de forță de muncă care se profilează la orizont in Uniunea Europeana. In plus, va permine un control al forței de muncă, a explicat raportoarea Véronique Mathieu:

„Este mai bine să avem o migrație legală, să dejucăm orice tentativă de fraudă și de migrație ilegală. În afara faptului că vom simplifica procedurile pentru permisul de rezidență și de muncă, permisul unic va permite o bază comună de drepturi pentru lucrătorii din statele terțe și lucrătorii din UE. Egalitatea de tratament a lucrătorilor este esențialul acestei directive”, a declarat raportoarea.

Ce-i drept, directiva reduce din procedurile administrative ale lucratorilor extra-comunitari, permițându-le acestora să obţină permise de muncă şi de şedere într-un stat membru printr-o procedură unică. Totodată, legea va permite completarea aplicației de către migranții din țări terțe sau de către angajatorii din UE ai acestora.

Trebuie spus ca noua lege nu include rezidenţii pe termen lung, refugiaţii şi lucrătorii detaşaţi, lucrătorii sezonieri sau cei transferați în cadrul unei companii.

Detinatorii unui permis unic vor beneficia de un set de drepturi similare cu cele ale lucrătorilor din UE: recunoaşterea calificărilor, dreptul de a se afilia la sindicate, drepturi de pensie, asigurări sociale, servicii oferite de oficiile forţelor de muncă, dreptul la locuinţe publice.

Insa statele membre au libertatea de a aplica propriile restricţii specifice pentru aceste drepturi. De pilda statele membre ar putea aplica restricţii pentru deţinătorii de contracte de muncă pe o durata mai mică de şase luni.

Directiva asigură faptul că lucrătorii non-UE îsi vor primi pensiile în tarile lor de origine, în aceleaşi condiţii şi la aceleaşi rate precum cetăţenii statelor membre.

Statele membre vor avea doi ani pentru a transpune directiva permisului unic în legislaţia națională.
XS
SM
MD
LG