Linkuri accesibilitate

Alegerea preşedintelui Republicii Moldova – o perspectivă incertă (Gândul)


Regiunea transnistreana o porneşte pe un drum al căutărilor (Adevărul)


Candidatura lui Marian Lupu, depusa ieri la comisia speciala in vederea alegerilor prezidentiale de vineri de la Chisinau, este anuntata de Gandul. Reusita presedintelui interimar este insa incerta, se arata in acest ziar. Drept argument, este pomenita declaratia grupului ex-comunist al lui Igor Dodon, care a anuntat ca va participa la alegeri dar nu va sustine candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana. De asemenea, reaminteste Gandul, duminica premierul Vlad Filat declara ca are nevoie de garantii suplimentare ca partidul sau (liberal-democrat) sa-l voteze pe Lupu.

Mai mult spatiu acorda ziarele romanesti alegerilor din Transnistria, care au avut primul tur duminica. Editia centrala a ziarului Adevarul citeaza reactii ale deputatilor din rada Suprema de la Kiev. Vicepresedintele Comitetului pentru Relatii Externe, Taras Cernovol, a remarcat ca Rusia a mizat pe oponentii lui Igor Smirnov si ca este, citam, „riscant sa nu tii cont de pozitia Moscovei”. In opinia oficialului ucrainean, Smirnov va fi oricum indepartat de la putere, mai mult ca sigur intr-o maniera dura. Fostul vicepremier moldovean Victor Osipov este citat de Adevarul cu afirmatia ca, din acest moment, regiunea transnistreana o porneste pe un drum al cautarilor. Jurnalistul Ernest Vardanean, care a facut puscarie cateva luni la Tiraspol sub acuzatia de spionaj in favoarea Chisinaului, sustine ca totul depinde acum de negocierile secrete cu Rusia.

Evenimentul zilei isi sprijina relatarea pe comentarii ale lui Vitalie Ciobanu. El se intreaba care va fi pretul noilor planuri geostrategice ale Rusiei, dupa ce a ales sa nu-l mai sprijine pe liderul separatist de la Tiraspol. In opinia lui Ciobanu, scenariul cel mai periculos ar fi ca reintegrarea Transnistriei in Republica Moldova sa fie platita cu o revenire a tarii cu fata spre Moscova, cel putin pe termen scurt. Cotidianul de la Bucuresti este singurul care da unele detalii despre cei care s-ar putea infrunta in turul al doilea: politicieni de origine ucraineana, sunt amandoi prorusi. Cu deosebirea ca Evgheni Sevciuk declara in 2006 agentiei romanesti Agerpres ca e convins de reunificarea Moldovei cu Romania, in timp ce Anatol Kaminski este cunoscut ca fost combatant membru al militiilor transnistrene in conflictul armat din 1992.
XS
SM
MD
LG