Linkuri accesibilitate

Impozitarea şi transparenţa


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Iurie Gotişan: „Nivelul evaziunij fiscale la noi este extrem de mare, de peste 10 la sută din Produsul Intern Brut.”


Datele Biroului național de Statistică din Moldova arată că în luna octombrie câștigul salarial mediu a crescut în general cu aproximativ 10 procente faţă de un an în urmă, deci, cel puţin din statistici viaţa moldovenilor ar trebui să fie mai bună. Guvernul, ca peste tot în lume în aceste momente de criză financiară caută să impună impozite mai mari pentru cei cu mai multă dare de mână. Despre acest subiect a stat de vorbă Valentina Ursu cu analistul economic Iurie Gotişan.

Iurie Gotişan: „Fără îndoială că cei înstăriţi trebuie să plătească mai mult şi asta indiferent dacă aceştia au sau nu venituri la vedere. Însă pentru aceasta ar fi bine să fie stabilite reguli transparente de joc. Or, mecanismele de impozitare indirectă specificate în noua politică fiscală nu prea indică o claritate adecvată. În plus, probabil ar trebui să fie de exemplu un plafon anume de la care să se pornească proceduri legale de impozitare a celor cu venituri mari şi foarte mari. Din câte îmi amintesc, în proiectul prezentat Parlamentului plafonul este de 300 de mii lei. Totuşi cred că 500 sau 600 mii de lei ar fi o sumă mai potrivită, sau două-trei trepte de impozitare.”

Europa Liberă: Campania „Avere la vedere” nu ne-a spus foarte clar totuşi câţi oameni bogaţi există în Republica Moldova. O persoană cu venituri de 15-20 de mii de lei este neapărat un om bogat?

Iurie Gotişan: „Este nevoie să colectam mai mult, şi asta se poate prin taxarea suplimentară a averilor mari. Cu siguranţă bogăţia în Moldova nu sunt cei 5 sau 6 mii de lei pe lună, sau suma pe care aţi specificat-o. De fapt nu sunt oameni bogaţi doar din salarii, cu puţine excepţii. De aceea este nevoie de generalizarea declaraţiilor de venit şi avere. Astfel se pot evidenţia sau identifica cei cu venituri mici, dar cu averi mari şi ei trebuie impozitaţi pe măsură. Polarizarea societăţii o spune de la sine, spre exemplu, ori unele analize calitative sau subiective arată că peste 80 la sută din cetăţeni o duc destul de rău, pe când vreo 10 la sută exagerat de bine.”

Europa Liberă: Cei care se împotrivesc taxării bogaţilor argumentează că aceasta ar putea să ducă la deteriorarea mediului de afaceri, la stoparea investiţiilor. Ar avea impact negativ?

Iurie Gotişan: „Nu cred că este adevărat, nivelul evaziunij fiscale la noi este extrem de mare, de peste 10 la sută din Produsul Intern Brut. Mai mult, chiar autorităţile au declarat că în jur 50 la sută din economia ţarii este în subteran, adică jumătate din sistemul economic este nefiscalizat. Or, sincer vorbind eu nu cunosc o altă ţară unde ar exista un număr atât de mare al maşinilor de lux, a caselor rezidenţiale, care apar ca ciupercile după ploaie s.a.m.d. Avem un stat captiv, prizonier al unor elite, care deseori deturnează resursele publice în scopuri proprii.”

Europa Liberă: Taxele şi impozitele mai mari ar putea deveni însă o nouă modalitate de a tăia pe altă cale din beneficiile sociale, ori a creşte costul de întreţinere a micilor întreprinzători. Ce măsuri ar trebui să se întreprindă?

Iurie Gotişan: „O soluţie ideală în acest sens ar fi introducerea unui sistem informatic unic, care ar putea colecta în timp real informaţiile despre venit, avere, loc de muncă, ajutoare, etc., adică la nivel de individ şi să fie corelate aceste date. Fiindcă alternativa la creşterea veniturilor este doar cercul vicios al tăierii cheltuielilor. Nu putem ajunge la zero procente cheltuieli, fiindcă asta ne dezbină ca stat. Oricum cheltuielile de protecţie socială la noi sunt la 50 la sută din media europeană, ca procent în Produsul Intern Brut. După cum am mai spus, bogaţii trebuie să plătească mai mult. E nevoie doar de voinţă politică şi de capacitate managerială la Ministerul de Finanţe, dar de putut se poate.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG