Linkuri accesibilitate

Transnistria în ceaţă (Jurnal de Chișinău)


Raportul Curţii de Conturi și controlul activităţii Moldtelecom (Adevărul).





Comentariile pe marginea rezultatelor încă necunoscute ale alegerilor de preşedinte din autoproclamata republică Transnistria, au, în majoritate, un ton îngrijorat. Transnistria în ceaţă, titrează Jurnal de Chişinău. Şevciuk se declară câştigător, Kaminski cere anunţarea rezultatelor finale, iar Smirnov – anularea rezultatelor încă necunoscute, scrie publicaţia.

Autorităţile din stânga Nistrului ar putea schimba aşa zisa constituţie a Transnistriei pentru a-l păstra pe Igor Smirnov ca preşedinte pe viaţă, în cazul în care acesta nu va reuşi invalidarea scrutinului, şi nici fraudarea rezultatelor, scrie la rândul său Timpul. Anunţarea rezultatelor a fost amânată tocmai pentru a facilita această falsificare, mai scrie ziarul, iar victoria lui Şevciuk, dacă se va produce, trebuie să ne confere un pic de optimism, continuă publicaţia.

Kremlinul i-a pus cruce lui Smirnov, scrie pe de altă parte Adevărul, făcând trimitere la cifrele care, deşi neoficiale încă, îi trimit în turul doi pe Şevciuk şi Kaminski, şi pe Smirnov, care s-a grăbit să conteste rezultatele - la plimbare.

Un comentariu din Jurnal de Chişinău semnat Nicolae Negru se referă la garanţiile pe care le cere partidul premierului Vlad Filat pentru a-l vota pe Lupu preşedinte. E greu de spus dacă insistenţa aceasta, care apare bizară, vine din teama de răzbunare sau din dorinţa lui Filat de a se eschiva de la alegerea lui Lupu, scrie Negru. Dacă nu e decât un pretext ignobil de boicotare a alegerilor, dilema e falsă, căci nealegerea lui Lupu nu înlătură , ba chiar măreşte probabilitatea demiterii actualului guvern. Iar nevotare ar duce la anticipate. Dacă nu doreşte nici una, nici alta, Filat e condamnat să-l voteze pe Lupu, crede Nicolae Negru.

Despre raportul de ieri al Curţii de Conturi legat de controlul activităţii Moldtelecom, Adevărul indică la profitul în scădere al companiei, ceea ce nu i-a oprit însă pe managerii ei să-şi ia salarii şi prime astronomice pentru realităţile moldoveneşti. Despre aceleaşi retribuţii, Jurnal de Chişinău scrie – salarii nesimţite: directorul general al Moldtelecom a beneficiat în 2010 de o compensaţie cât salariul anual al unui ministru.
XS
SM
MD
LG