Linkuri accesibilitate

Despărţirea apelor politicii moldoveneşti


Igor Boţan: Social-democraţii vor s-o ia înaintea comuniştilor cu referendumul spre uniunea euro-asiatică.


Partidul Social-Democrat a lansat la sfârșitul săptămânii inițiativa unui referendum pe tema aderării Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Suporterii ideii spun că asemenea aderare ar fi pe placul majorității populației, așa cum arată datele ultimul sondaj major de opinie publică. Despre aceste chemări la orientare spre Est au stat de vorbă la Chișinău Vasile Botnaru și Igor Boțan, directorul Institutului pentru Democraţie Participativă ADEPT.

Igor Boţan: „În prezent în politica moldovenească asistăm la ceea ce se numeşte despărţirea apelor. Vectorul pro-european rămâne apanajul Alianţei pentru Integrare Europeană, iar Partidul Comuniştilor, care a fost împins în opoziţie în ultimii doi ani şi jumătate, a decis să se orienteze spre uniunea euro-asiatică.”

Europa Liberă: În timpul mitingului de protest comuniştii reproşau actualii guvernări că ar fi fluturat drapelul pro-european, pe când ştim foarte bine în anii de glorie a guvernării comuniste ei erau cei mai mari europeni.

Igor Boţan: „Mai mult decât atât: a fost un element de mândrie pentru Partidul Comuniştilor, iar liderul formaţiunii, Vladimir Voronin sublinia de nenumărate ori că anume domnia sa şi partidul pe care-l conduce a îndreptat Republica Moldova spre Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Ce înseamnă asta? Stânga se întoarce în sfârşit la matcă? În sfârşit simte ce a vrut poporul? Până acum a impus un curs steril pentru alegători?

Igor Boţan: „Atâta timp cât Partidul Comuniştilor era la guvernare, ei puteau invoca factorul integrării europene drept scop strategic promovat de ei. Acum, când avem o Alianţă, care se numeşte pentru Integrare Europeană, Partidul Comuniştilor doreşte o delimitare foarte clară de această Alianţă. Şi ţinând cont de criza prin care trece Uniunea Europeană, ei vor să preia acum flamura integrării în uniunea euro-asiatică.”

Europa Liberă: Social-democraţii lui Şelin de unde şi până unde aceste ambiţii să convoace deja CEC-ul, să facă referendum, ultimativ, stropşindu-se la actuala guvernare, cere renunţarea la cursul european cu o aderenţă care, zice folclorul, seamănă cu viţelul din burtă.

Igor Boţan: „Exact. Pentru Partidul Social-Democat au votat la ultimele alegeri aproximativ 10 mii de alegători, pentru Partidul Comuniştilor vreo 700 de mii de alegători. Dar Partidul Social-Democrat înţelege că societatea moldovenească este fragmentată şi există nişe pe care se pliază anumite formaţiuni politice. Nişa Partidului Social-Democrat este una de stânga, care este dominată de Partidul Comuniştilor şi prin iniţiativele sale, Partidul Social-Democrat încearcă să pişte cumva Partidul Comuniştilor. De exemplu, aceeaşi problemă la care v-aţi referit Dumneavoastră Partidul Comuniştilor o poate promova prin Parlament, ei au mai mult de o treime din deputaţi pentru a veni cu o iniţiativă de declarare a unui referendum consultativ. Iar Partidul Social-Democrat pentru ca să o ia înaintea Partidului Comuniştilor, vine cu această iniţiativă de iniţiere a unui referendum consultativ din partea cetăţenilor. Toate mişcările, toate declaraţiile din ultima vreme ale Partidului Social-Democrat se înscriu perfect în prevederile Codului electoral, adică crearea unui grup de iniţiativă, anunţarea autorităţilor locale despre iniţiativa lor, însă nu trebuie să uite că Parlamentul este cel care în ultimă instanţă declară referendumul, după ce Comisia Electorală Centrală acceptă cel puţin 200 de mii de semnături.”

Europa Liberă: Preşedintele Partidului Social-Democrat, Victor Şelin, la fel ca şi unii fruntaşi comunişti nu este omul cel mai sărac din Republica Moldova. Şi atunci e logic să ne întrebăm ce motivaţie are acest om pentru a apare drept apărător al idealurilor goşiste. Purcoa?

Igor Boţan: „Pentru că aceştia consideră că pe acest segment pot găsi o nişă, pe care se pot plia, dacă pot spune aşa. Noi ştim foarte bine: politica este cel mai bun business. Cei care sunt în politică şi au acces la pârghiile statului îşi creează condiţii favorabile pentru dezvoltarea businessului, recurg la confiscarea afacerilor profitabile ale concurenţilor. Deci, tot spectrul de acţiuni cu care suntem deprinşi în întreg spaţiul CSI.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG