Linkuri accesibilitate

Igor Smirnov cere anularea alegerilor


Igor Smirnov
Igor Smirnov

Liderul transnistrean pare să fie ieşit din cursa pentru turul al doilea al scrutinului prezidenţial din nerecunoscuta republică.


Autoritățile electorale transnistrene au amânat până miercuri publicarea rezultatelor alegerilor prezidențiale de duminică. Igor Smirnov a cerut însă deja anularea scrutinului, iar doi dintre rivalii săi, Evgheni Șevciuk și Anatoli Kaminski, spun că se pregătesc de turul al doilea. Liliana Barbăroșie.

În lipsa unui anunţ oficial despre rezultate, reprezentanţi ai comisiei electorale de la Tiraspol au fost citaţi totuşi de presă cu date care i-ar scoate pe primele două locuri pe fostul președinte al sovietului suprem de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, care ar fi acumulat 39 la sută din voturi, urmat, cu 27 la sută din sufragii, de favoritul Moscovei, speakerul actual al sovietului suprem, Anatoli Kaminski. Se sugerează astfel că cei doi ar putea să se lupte într-un al doilea tur.

Asta dacă autoritatea electorală de la Tiraspol nu va satisface plângerea liderului din ultimele două decenii al regiunii, Igor Smirnov, care, fiind lipsit pentru prima dată în acest scrutin de suportul Moscovei, ar fi obţinut doar al treilea rezultat şi a cerut invalidarea alegerilor ca fiind fraudate.

Un asemenea scenariu i se pare foarte probabil jurnalistului de la publicaţia moscovită Kommersant, Vladimir Soloviov:

„Smirnov a contestat alegerile, iar comisia electorală nu se grăbeşte să anunţe rezultatele oficiale. Cum această comisie este controlată în totalitate de Igor Smirnov, s-ar putea ca rezultatele pe care le va face publice miercuri să fie cu totul altele decât cele care se vehiculează acum.”

Iată însă ce comportament al Moscovei anticipează comentatorul de la Kommersant în situaţia în care Smirnov nu va reuşi totuşi să determine invalidarea scrutinului şi va urma un al doilea tur cu Şevciuk şi Kaminski:

„Şevciuk este perceput la Moscova aproape ca un Saakashvili al georgienilor sau ca un Iuşcenko al ucrainenilor. De aceea, sprijinirea lui Kaminski în acest caz se va amplifica, iar faţă de Şevciuk se va aplica aceeaşi tactică de discreditare de care a avut parte Smirnov. Moscova va face totul ca să nu ajungă în situaţia în care candidatul pe care l-a sprijinit să piardă cursa. Dacă va învinge Kaminski, mari schimbări în politica de la Tiraspol nu se vor produce, întrucât acesta va fi dependent economic de Sheriff, iar politic - de Kremlin. Şevciuk este la fel de obedient Kremlinului, aşa că nu este clar de ce nu a fost sprijinit de Moscova. S-ar putea ca tocmai pentru că a optat pentru anularea preferinţelor economice de care se bucură la Tiraspol compania Sheriff.”

Europa Liberă i-a solicitat un comentariu referitor la un posibil deznodământ al alegerilor de duminică din regiunea separatistă şi unuia dintre contracandidaţii la funcţia de şef al regiunii, politologului şi jurnalistului transnistrean, Andrei Safonov:

„Ceea ce urmărim acum este o luptă între interesele grupurilor de influenţă ce stau în spatele celor trei candidaţi. Nu m-aş apuca să anticipez verdictul de miercuri al comisiei electorale, dar cred că pauza a fost luată tocmai pentru ca cei trei să aibă un răgaz pentru a se târgui asupra cum să-şi împartă între ei voturile şi, indirect, sferele de influenţă. Un târg politic – asta va avea loc la Tiraspol până la anunţarea rezultatelor oficiale.”

Dar ce relevanţă ar putea avea rezultatele acestui scrutin pentru evoluţiile ulterioare din problemă reglementării transnistrene? Comentatorii de la Chişinău cred că nici una. Politologul Anatol Ţăranu:

„Tot ce se întâmplă acum în Transnistria este, în mare parte, un scenariu scris la Moscova şi dacă am încerca să dibuim un rezultat, ar trebui să consultăm Kremlinul. El va reuşi să impună rezultatul pe care l-ar vrea. Ar putea fi Kaminski, dar nici Şevciuk nu este o variantă proastă pentru Moscova. Oricine va veni la Tiraspol, va fi acelaşi Smirnov ca esenţă, poate un pic mai lustruit. Un singur lucru pe care nu-l poate determina Smirnov este influenţa Moscovei. Dacă ea va decidă că el trebuie să cadă, el va cădea.”

Şi analistul politic Viorel Cibotaru:

„Toţi trei candidaţi şi-au manifestat prompt şi ferm aserţiunea faţă de Federaţia Rusă şi toţi şi-au declinat dorinţa de a susţine integritatea Republicii Moldova. Aşa că mari iluzii în această privinţă nu trebuie să ne facem. Moscova va lucra cu oricine dintre ei, fie că se va reedita Smirnov, fie că va câştiga unul dintre ceilalţi doi. Oricum Moscova va rămâne să deţină cheile de influenţă,” crede Viorel Cibotaru.
Previous Next

XS
SM
MD
LG