Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Tăcerea porcilor


„Europa asomează porcii în mod uman, iar vinul în sticle de plastic dispare de pe tejghele. Aaah, păi ce plăcere mai e aia?...”




Porcii injunghiati chiraie de citeva zile prin curtile cartierului marginas din Zagreb in care locuiesc de citeva luni. Craciunul nu e departe si croatii au inceput sa faca sîngerete si cirnati picanti, sa puna carnea la afumat, sa săreze sunci si jumari. Cam ca la români, numai ca ei sint catolici, accident al istoriei.

Nu departe, in piata-talcioc numita Trešneva, adica „Ciresica”, batranele cu batic si solduri impunatoare deasupra ciorapilor de lîna bine stransi pe pulpe, vînd ouă, pâine de casa, cîrnati si mai ales vin de la tara, vin in peturi si bidoane de plastic. La terasa cu mititei, patronul burduhanos ofera o mare alegere de vinuri si slibovite din satul lui, toate in recipiente de plastic, sa li se vada bine culoarea: musteriii cer vin din ala alb tulbure, sau din ala negru ca noaptea, sau rozaliul ala mai racoritor.

Croatia intra peste un an in Uniunea Europeana, si astea sint ultimele momente in care se mai poate manca si bea atat de exotic si linistitor fara pretentii. Negutatorii astia improvizati si clientii lor fideli si fara pretentii asculta cu neincredere, iar dupa aceea cu ingrijorare crescinda, cind le spun ca Europa le va interzice placerile simple. Cind va veni tavalugul legislativ european, cu etichetele sale uniformizante si controalele de sanatate si calitate, vinul in sticle de plastic va disparea de pe tejghelelor restaurantelor. Batrinele nu vor mai putea vinde calupuri de brinza si urdă făcuta de ele in ciorapi vechi si pe care se vad amprente adinci de la degetele care au framîntat brînza.

Cel mai revoltator insa pentru acesti tarani semi-urbanizati e sa auda ca UE va impune taierea umana a porcilor. Ca in Romania, ei ramân cu gura cascata auzind ca porcii, ca si mieii de Paste, trebuie mai intâi „asomati”, cu o maciuca sau un pistol electric, ca sa nu sufere. „Dar de ce sa nu sufere porcul?”, ma intreba mirata o babută. „Doar e animal, el nu stie!...” Cã functionarii de la Bruxelles se pot interesa de bunăstarea morala a animalelor e o idee care nu i-ar fi venit.

I-am linistit partial destainuindu-le ca copiii vor putea in continuare sa umfle basica porcului „asomat“ in mod uman. „Dar daca porcii sînt asomati ca pe scaunul electric inainte de taiere, inseamna ca n-au sa mai guite”, realizeaza un satean. „Nu, n-au sa ma guite”, confirm eu. „Aaah, pai ce sarbatoare mai e aia?”, intreaba nedumerit omul. „Intelegeam daca Europa voia sa salveze porcii, dar asa, daca tot au sa moara, ce rost are?”

„Asa fac ei si cu oamenii”, îi informez... si ne golim petul de vin de țară intr-o tăcere dezaprobatoare.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG