Linkuri accesibilitate

10.12 - Chișinău: Alegerile de la Tiraspol


Igor Smirnov
Igor Smirnov

Aceste alegeri sunt anticonstituționale și Moldova nu va relua cu Igor Smirnov negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean.





10 decembrie 2001

Ora Moldovei.

Alegerile de la Tiraspol.

Rezultatele alegerilor de duminică din autoproclamata republică transnistreană, în urma cărora liderul separatist Igor Smirnov a obținut un nou mandat de președinte, nu au fost surprinzătoare pentru autoritățile de la Chișinău și observatorii politici. Consilierul președintelui Voronin, Victor Doraș, declara agenției de știri Itar-Tass că realegerea lui Smirnov a fost un lucru previzibil în situația în care locuitorilor din stânga Nistrului nu le-au fost create condiții pentru o alegere liberă. Totodată el a reafirmat poziția oficială a Chișinăului, potrivit căreia scrutinul din localitățile din stânga Nistrului a fost unul ilegal și anticonstituțional.

La Moscova adjunctul ministrului de Externe al Federației Ruse, Veaceslav Trubnikov declara astăzi, într-o conferință de presă, că alegerile din Transnistria, din punctul de vedere al dreptului internațional, nu au o bază legală, amintind că Transnistria este o republică autoproclamată. Mai multe pe această temă în relatarea Linei Grîu.


Oficialii de la Chișinău nu comentează în nici un fel victoria lui Igor Smirnov la așa-zisele alegeri, care au avut loc ieri în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Liderul separatist de la Tiraspol a fost reales pentru un al treilea mandat, cu peste 80 la sută din sufragii. Potrivit datelor comisiei electorale de la Tiraspol, prezența la urnele de vot a constituit 65 la sută. Scrutinul de ieri i-a adus lui Igor Smirnov un procentaj cu 10 la sută mai mare decât la alegerile de acum cinci ani, când acesta a câștigat cu 70 la sută din voturi.

Cei doi contracandidați ai lui Smirnov – fostul președinte al consiliului municipal Tighina, Tom Zinovici, și președintele partidului comunist din Transnistria, Alexandru Radcenco, au acumulat 5,7 și, respectiv, 4,1 la sută din sufragii.

Serviciul de presă al Președinției de la Chișinău a anunțat că șeful statului nu și-a schimbat poziția expusă înainte de alegerile din regiunea secesionistă. El a declarat că aceste alegeri sunt anticonstituționale și că nu va relua cu Igor Smirnov negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean. Aceasta deoarece liderul de la Tiraspol și-a epuizat, în opinia lui Vladimir Voronin, potențialul de negociator constructiv. Potrivit Serviciului de presă al Președinției, negocierile vor continua totuși la nivel de experți. Unul dintre contracandidații lui Smirnov, Tom Zinovici, ne-a declarat că alegerile din Transnistria au fost falsificate masiv.

Tom Zenovici: ,,Având în vedere faptul că regimul a comis mai multe încălcări în timpul campaniei electorale, iar ieri am avut mai multe informații privind încălcarea codului electoral, eu cred că regimul a falsificat alegerile.”

În același timp, șeful comisiei electorale de la Tiraspol, Piotr Denisenko, susține că încălcări de natură să compromită alegerile nu au fost înregistrate.

Piotr Denisenko: ,,Dacă ar fi existat fraude serioase, ele trebuiau să fie examinate în cadrul comisiilor electorale de sector. Asemenea ședințe nu au avut loc nicăieri. De aceea cred că dacă au și existat încălcări, acestea au fost soluționate cu reclamanții care le-au sesizat. Nu am impus nici un fel de limită observatorilor. Singura limitare am făcut-o cu observatorii lui Tom Zenovici, care sunt cetățeni ai Rusiei. Aceștia nu locuiesc și nu au locuit niciodată în Transnistria.”

Pe parcursul așa-zisei campanii electorale Tom Zenovici a fost susținut deschis de autoritățile comuniste de la Chișinău, care au sperat să instaleze la Tiraspol o persoană loială. Deși alegerile din regiunea controlată de regimul de la Tiraspol au fost declarate de Chișinău neconstituționale, iar Ministerul de Externe a cerut tuturor statelor să se abțină de la a delega observatorii săi la aceste alegeri, duminică la comisia electorală de la Tiraspol s-au înregistrat 38 de observatori străini. 10 dintre aceștia erau deputați ucraineni, patru deputați ai Dumei de stat a Federației Ruse, precum și reprezentanți din Belarus și republicile secesioniste – Abhazia, Carabah și Osetia de Sud. Pe lista observatorilor străini au fost trecuți și reprezentanți ai autonomiei găgăuze – Găgăuz-Yeri.

Solicitați de noi oficiali din Ministerul de Externe au spus că nu vor comenta în nici un fel prezența observatorilor străini în Transnistria. Șeful interimar al Misiunii OSCE în Republica Moldova, Oswald Shneidratus, ne-a declarat astăzi că OSCE nu va comenta alegerile din Transnistria, deoarece nu le-a monitorizat. El și-a exprimat speranța că negocierile la nivel de experți pentru reglementarea conflictului transnistrean, unde OSCE apare ca parte mediatoare, vor fi reluate într-un viitorul apropiat și că părțile vor da curs părților mediatoare în a organiza în a doua jumătate a lunii decembrie o reuniune în format pentagonal, de preferință în afara Republicii Moldova.

Shneidratus a spus că Tiraspolul și-a dat acordul pentru o asemenea întâlnire și acum OSCE așteaptă un răspuns din partea autorităților moldovene, răspuns pe care Chișinăul a promis că-l va da după alegerile din 9 decembrie. Oficiali din Comisia de stat pentru reglementarea conflictului transnistrean au refuzat însă să dea orice fel de detalii privitor la viitorul procesului de negocieri.

Ar fi de reamintit doar că președintele Voronin a lansat, după una din vizitele sale la Moscova ideea federalizării Republicii Moldova după modelul regiunii Tatarstan din Rusia. Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Pavel Petrovski, s-a arătat mulțumit de această propunere, menționând că experții moldoveni trebuie s-o pună cât se poate de repede pe hârtie și s-o prezinte la masa tratativelor.

Din Chișinău, Lina Grîu, Radio Europa Liberă.

*

Într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe al României, difuzat astăzi, se arată că alegerile organizate în Transnistria au încercat să impună o statalitate nelegitimă în regiune. Inițiativa electorală a grupului separatist de la Tiraspol a constituit o nouă încălcare a regulilor de bază ale democrației, ale drepturilor omului și principiilor de drept internațional în scopul impunerii unei statalități transnistrene ilegitime cu consecințe negative asupra stabilității și securității din regiune, se arată în comunicat.

România își exprimă sprijinul deplin pentru respectarea integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova în granițele existente în anul 1991. De asemenea autoritățile de la București se pronunță pentru o soluționare durabilă a problemei transnistrene prin îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul OSCE cu respectarea standardelor internaționale, a integrității și suveranității Republicii Moldova, precizează comunicatul Ministerului român al Afacerilor Externe.
XS
SM
MD
LG