Linkuri accesibilitate

Parlamentul întârzie din nou discutarea politicilor bugetar-fiscale


Legătura dintre bani şi mult întârziata alegere a şefului statului.


Parlamentul de la Chişinău a mai luat o pauză înainte de a dezbate proiectul de buget pentru anul viitor, iar Alianţa pentru Integrare Europeană a preferat să mai stea de vorbă şi să mai negocieze pe tema alegerii preşedintelui Moldovei anunţată pentru 16 decembrie. O relatare de la Liliana Barbărosie.


Motivul din care Parlamentul nu a reuşit nici astăzi să înceapă dezbaterea politicilor bugetar-fiscale sunt divergenţele dintre grupurile parlamentare referitoare la metodele indirecte de impozitare pe care guvernul vrea să le aplice începând cu anul viitor.

Supăraţi pe colegii lor liberali şi democraţi care au votat împreună cu comuniştii pentru respingerea reformei în comisia de profil, liberal-democraţii au părăsit astăzi sala de şedinţe a Parlamentului spunând că vor reveni la discuţii doar când colegii lor se vor răzgândi.

Şeful liberal-democraţilor din parlament, Valeriu Streleţ: „În condiţia când o componentă importantă a politicii fiscale se încearcă să fie exclusă din document, guvernul pierde un suport important şi noi nici nu putem în aceste condiţii începe dezbaterea.”

Aplicarea unor metode indirecte de impozitare ar însemna că dacă cineva nu poate face dovada provenienţei legale a unor venituri, fiscul ar putea impozita aceste venituri prin metode nedeductive.

Liberalii şi democraţii, dar şi comuniştii, sunt împotriva reformei considerând-o represivă faţă de populaţie. Cele trei grupuri parlamentare insistă ca guvernul să renunţe la intenţia sa, sau să prezinte o metodologie clară prin care vrea s-o aplice, dar liberal-democraţii se opun spunând că reforma a fost convenită cu Fondul Monetar Internațional atunci când Moldova a primit sprijin financiar de la această instituţie şi ea este absolut necesară pentru că evaziunea fiscală a atins proporţii care nu mai pot fi tolerate.

Preşedintele comisiei buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, spune că cele 3 grupuri parlamentare fac de fapt lobby pentru interesele unor oameni extrem de bogaţi.

Dacă pachetul de legi bugetare nu va trece de votul Parlamentului până pe 16 decembrie, liberal-democraţii ar putea refuza să participe la procedura de alegere a şefului statului programată pentru această dată sau, dacă vor participa, ar putea să nu-l voteze pe Marian Lupu la această funcţie.

Marian Lupu se declară convins că liberal-democraţii anume aşa şi vor proceda, iar prin boicotul de astăzi îşi pregătesc un motiv pentru a nu-i susţine candidatura la alegerea preşedintelui: „Cred că încearcă să-şi caute scuze. Dă Doamne să greşesc, dar asta cred.”

O părere împărtăşită şi de liberul liberalilor, Mihai Ghimpu: „Cred că Vlad Filat le-a cerut să folosească votul din comisie pentru a nu participa la votul din 16. Mă tem că acest scandal e legat de congresul de duminică.”

Mihai Ghimpu are în vedere congresul PLDM de duminică la care se speculează că liberal-democraţii ar putea decide să-l înainteze pe Vlad Filat la funcţia de preşedinte, speculaţie pe care premierul a evitat s-o comenteze.

Cât despre impozitarea indirectă, liberalii şi democraţii cred că în lipsa unui mecanism bine pus la punct aceasta ar putea deschide poarta pentru acte de samovolnicie din partea fiscului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG