Linkuri accesibilitate

Mass media și protecția copilului de acte violente și indecente


În loc să protejeze copii de violenţă, presa provoacă mai multă suferinţă.





- „Copilul tău ce vede la televizor? Ştirile şi imaginile violente au un impact negativ asupra minorilor.

După ce televizorul a acaparat, fără drept de apel, cea mai mare parte a timpului alocat de noi pentru aşa-zisa informare pasivă, specialiştii bat alarma. Urmărind de-a valma tot ce apare pe micul ecran, telespectatorii se expun unor riscuri pe care nu le conştientizează, mai cu seamă minorii.




Preşedinta Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, Daniela Sîmboteanu, constată că părinţii nici nu realizează că lăsându-şi copii în faţa
Psiholoaga Daniela Sîmboteanu
Psiholoaga Daniela Sîmboteanu
televizorului îi expun riscului de a fi, fără voie, martori ai unor scene violente, care ar putea să le afecteze comportamentul: „Fiecare dintre noi, adulţii, la orice oră am viziona televizorul putem vedea imagini indecente sau violente la care copiii nu ar trebui să fie expuşi.”

Europa Liberă: Ce consecinţe pot avea asupra dezvoltării copilului imaginile cu conţinut violent pe care le vede la televizor?

Daniela Sîmboteanu:
„Copilul se poate speria, am avut cazuri cînd au fost adresări din partea mămicilor că copilul în urma vizionării unui film cu desene animate, în care era foarte multă agresivitate şi în care erau personaje mistice, a început să manifeste diferite simptome cum ar fi coşmarul noaptea, nelinişte, în special înainte de adormire. În aşa caz copilul avea deja nevoie de recuperare psihologică.”

Desigur, spune Daniela Sîmboteanu, părinţii sunt cei care pot supraveghea tipurile de programe pe care le vizionează copiii şi timpul pe care îl petrec micuţii în faţa televizorului.

Partea leului, însă, revine jurnaliştilor. Deseori, în goană după rating, mass-media insistă pe imagini şocante, prezentate cu lux de amănunte, de la cea mai mică distanţă posibilă. Experţii Asociaţiei Presei Independente au constatat într-un studiu realizat anul trecut, că pentru a-şi spori vînzările şi a face senzaţie, jurnaliştii se folosesc de imaginea copilului. Ina Prisăcaru, una dintre autorii studiului, spune că astfel în loc să protejeze copii de violenţă, presa provoacă mai multă suferinţă:

Ina Prisăcaru: „Mass-media în Republica Moldova încearcă cu tot efortul să devină o instituţie comercială şi în goana după audienţă jurnaliştii preferă să scrie asemenea subiecte, într-o asemenea manieră.”

Europa Liberă: Ina, dar ce se poate face ca lucrurile să se schimbe?

Ina Prisăcaru
Ina Prisăcaru
Ina Prisăcaru: „Aş vedea schimbarea de la cap. managerii instituţiilor mass-media trebuie să-şi creeze o regulă foarte clară: copilul trebuie protejat pentru că el prin însăşi statutul său este mai vulnerabil decît un matur.

Ziariştii, prin maniera pe care o abordează atunci cînd scriu, prin transmiterea doar a detaliilor cum s-a produs actul de violenţă asupra copilului, prin prezentarea a unui milion de detalii sîngeroase, de fapt nici nu educă opinia publică ci doar le crează o emoţie: „Vai, săracul acest copil”, dar nu soluţionează problema.”

Pentru a diminua cîtuşi de puţin impactul negativ pe care îl au imaginile şocante asupra copilului, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a lansat la începutul acestei săptămâni campania „Copilul tău ce vede la televizor?”.

CCA îndeamnă radiodifuzorii să nu ilustreze ştirile cu imagini violente. De asemenea, spune preşedintele Consiliului, Marian Pocaznoi, campania se adresează şi părinţilor care pot monitoriza timpul pe care îl petrec copiii în faţa televizorului. Ce riscă un post de televiziune care a utilizat imagini violente sau cu conţinut pornografic fără a anunţa că acestea sunt interzise spre vizionare minorilor, explică Marian Pocaznoi:

„Să fie sancţionată. Sancţiunile se aplică gradual. Avertizare publică, amendă, în Republica Moldova cu părere de rău această amendă poate duce doar până la 5400 lei maxim, suspendarea dreptului de a difuza publicitate, suspendarea licenţei de emisiune pentru o anumită perioadă de timp şi retragerea licenţei de emisie. În practica internaţională nu s-a reîntâlnit ca vreun consiliu de reglementare a audiovizualului să retragă licenţa pentru nerespectarea protecţiei minorilor. Sper că şi în Republica Moldova nu va fi o asemenea situaţie.”

„Rău cu rău, dar mai rău fără de rău” – aşa descriu apărătorii drepturilor copilului relaţia pe care o au cu televiziunile. Pentru că, spun ei, campaniile sociale promovate la televizor sunt cele mai eficiente. De exemplu, recent, Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii a lansat campania „Atingere indecentă”.

Audio-ambianţă: „Copiii atinşi indecent vor să devină invizibili, le este frică şi ruşine. Află mai multe despre cum poţi ajuta un copil abuzat sexual”.

Prin mesajul aprofundat cu mijlocele de care dispune televiziunea, maturii sunt îndemnaţi să respecte drepturile copiilor şi să sesizeze autorităţile atunci cînd află despre cazuri de abuzare sexuală a minorilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG