Linkuri accesibilitate

Vînătorul de pisici


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

Să laşi omul să se hrănească aici cu măruntaiele pisicilor mi se pare inadmisibil, ca să nu zic că e o mare ruşine pentru toată societatea moldovenească.




Am văzut-o şi pe asta, deşi, sincer să fiu, nu-mi imaginam să văd vreodată aşa ceva. Deunăzi, un post cu rating impresionant ne-a oferit un reportaj despre un boschetar care… vîna pisici şi cîini vagabonzi. Vasăzică, omul acela prindea maidanezii şi pisicile, jupuia bietele animale şi le mînca. Am văzut imagini dizgraţioase cu măruntaiele animalelor ucise, l-am văzut pe vînătorul insolit, zicînd că îi place carnea maidanezilor. În finalul reportajului halucinant, am aflat că poliţia l-a trimis pe acel om la centrul de triere a boschetarilor.

Prima întrebare care mi-a trecut prin minte a fost: dar oare trebuia să fie difuzată această poveste la o oră de audienţă maximă? Nu am un răspuns, dar e limpede că era vorba de un caz cu totul ieşit din comun, cu o situaţie foarte delicată, fiindcă oamenii, cel puţin în Moldova, nu obişnuiesc de obicei să mănînce cîiini hoinari. Chiar dacă sînt boschetari.

Cazul acesta mi se pare mai mult decît îngrijorător. În anul 2011, în Republica Moldova, în ţara care se integrează în Europa, există oameni care vînează pisici şi cîini vagabonzi pentru a se hrăni. Cazul acesta pune într-o lumină neaşteptată situaţia boschetarilor. Categoria asta de oameni a cam fost uitată de societate. Arareori ne amintim de ei, atunci cînd apare pe sticlă, pe post de boschetar, fostul actor Gheorghe Grîu sau cînd, iată, un alt boschetar aleargă după pisici.

Eu nu ştiu care ar fi soluţia, dar să laşi omul să se hrănească aici cu măruntaiele pisicilor mi se pare inadmisibil, ca să nu zic că e o mare ruşine pentru toată societatea moldovenească. Omul acela ar trebui să aibă un acoperiş deasupra capului, o bucată de pîine şi pesemne ar trebui să beneficieze şi de consultarea medicului.

Aud în ultima vreme voci viguroase-nemulţumite care pun la îndoială sărăcia endemică din Moldova. „Nu mai exageraţi atîta cu sărăcia, nu mai faceţi din ţînţar armăsar! Uitaţi-vă cîţi oameni prosperi avem, cîte castele faraonice avem!” ne apostrofează vocile acestea.

Da, avem, fireşte, multe castele faraonice, dar şi parcele ale sărăciei care sînt în stare să-ţi ridice părul măciucă. Cînd vezi un om hrănindu-se cu pisici în preajmă, înţelegi imediat că lucrurile nu merg deloc bine.
XS
SM
MD
LG