Linkuri accesibilitate

Legea Bugetului şi disputa PD - PLDM


Parlamentul mai are la dispoziţie trei şedinţe plenare ca să reuşească să adopte bugetul până a se apuca de alegerea şefului statului.


Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe a amânat pe joi discuţiile pe marginea proiectului de buget pe 2012, care a fost adoptat de guvern. Dar preşedintele comisiei, Viaceslav Ioniţă a criticat deja, drept populiste, ultimele amendamente înaintate de Partidul Democrat. Acesta cere, între altele, un impozit de 25 la sută pe veniturile mai mari de 500 de mii de lei şi scutirea tinerilor de la impozite în primii trei ani de activitate. Ce impact ar putea avea disputele legate de buget asupra Alianţei pentru Integrare Europeană? Mai multe de la Liliana Barbăroşie:

Atât liberal-democraţii, cât şi democraţii spun că mai speră că vor ajunge la un compromis asupra pachetului de legi bugetare, astfel încât noul an să nu prindă guvernul fără buget trecut prin Parlament. Asta chiar dacă disputa dintre cele două componente ale alianţei legată de acest subiect pare să ia turaţii, după ce democraţii au făcut public astăzi un set de propuneri considerate populiste de colegii lor liberal-democraţi.

Adrian Candu
Adrian Candu
În general, democraţii spun că vor o diminuare de impozite pentru unele categorii defavorizate şi că această diminuare ar putea fi uşor acoperită din contul creşterii impunerii pentru bogaţi şi majorarea accizelor la ţigări. Grupul parlamentar al speakerului crede chiar că guvernul ar putea admite şi un deficit bugetar mai mare de circa 700 de milioane cât este fixat în proiect pentru a putea oferi scutirile.
Deputatul democrat, Adrian Candu ne-a spus că încă din septembrie democraţii încearcă, prin membrii lor de guvern, să-şi promoveze propunerile, dar sunt total neglijaţi:

„Cel mai mult ne dezamăgeşte lipsa de curaj de a implementa unele măsuri reformatoare care ar schimba puţin situaţia în ţară. Trebuie să luăm măsuri mai radicale, mai revoluţionare ca să ajungem în altă fază de dezvoltare, da nu să venim cu un buget care nu aduce nimic nou în ţara asta. Dacă eu, Adrian Candu, găsesc în sistemul de finanţe jumătate de milion de lei care ar acoperi majorarea scutirii personale, de ce să nu facem un bine acestor oameni?”

Veaceslav Ioniţă, preşedintele liberal democrat al Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, găseşte însă „populiste” propunerile venite de la grupul democraţilor:

Veaceslav Ioniţă
Veaceslav Ioniţă
„Atunci când propui nişte lucruri care înseamnă nişte costuri enorme şi nu au acoperire financiară - asta-i populism. Este una când faci aceste promisiuni în electorală sau când ele vin din partea opoziţiei, şi alta când eşti la guvernare. Este o ruşine pur şi simplu. Şi văd acest lucru de trei ani la rând.”

O dispută similară între deputaţii din partidul premierului, pe de o parte, şi cei democraţi şi liberali, pe de alta, a existat şi anul trecut, când componentele alianţei s-au acuzat reciproc de promovarea prin intermediul acestor legi a intereselor unor grupuri de business. Acum însă aceste neînţelegeri ar putea perturba alegerea şefului statului care trebuie să se producă la 16 decembrie şi la care din partea alianţei va candida liderul democraţilor Marian Lupu. Deşi nu recunosc public, liberal-democraţii condiţionează, se pare, participarea lor la votare prin adoptarea, până atunci, a pachetului de legi bugetare. Condiţie care îi nemulţumeşte pe democraţi. Din nou Adrian Candu:

„Noi nu vedem nici o legătură. Sunt două procese absolute paralele. Sunt echipe separate, două procese paralele, de aceea nu înţelegem aceste condiţionări.”

Parlamentul mai are la dispoziţie trei şedinţe plenare ca să reuşească să adopte bugetul până a se apuca de alegerea şefului statului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG