Linkuri accesibilitate

Unirea improbabilă şi imposibilă (Sabin Orcan / Adevărul)


„Prindeţi-vă centurile de siguranţă... Urmează aterizarea forţată a zonei euro!” (Lucian Davidescu / România liberă)


Editia electronica a ziarului Romania libera informeaza despre nelinistea care precede alegerile de presedinte din parlamentul Republicii Moldova. Intre partidele aliate la guvernare a crescut gradul de neincredere. Proba, declaratia presedintelui Parlamentului, democratul Marian Lupu, care sustine ca li se va cere parlamentarilor puterii sa-si arate buletinul de vot inainte de a-l introduce in urna. Democratii se tem ca Partidul Liberal Democrat va trisa, nesustinand candidatura lui Lupu, si preferand astfel organizarea de noi alegeri legislative. In acelasi timp, ar fi indicii ca, de aceasta data, Lupu ar putea fi ales sef al statului, prin votul in favoarea sa al celor trei fosti comunisti recent demisionati din tabara lui Voronin. Anterior, Lupu anuntase ca nu-si va depune candidatura decat daca va fi sigur ca are sanse sa castige scrutinul – se mai arata in Romania libera.

Comentatorul ziarului Adevarul, Sabin Orcan, s-a intors dintr-o vizita la Chisinau, unde a participat la aniversarea unui an de la lansarea editiei de Moldova a cotidianului romanesc. Revelatia pe care tine sa o transmita cititorilor romani este ca lucrurile sunt mult mai complicate, vazute de pe celalalt mal al Prutului. Practic, locuitorii Republicii Moldova nu prea sunt preocupati de reunirea cu tara-mama, ci de grijile zilei de maine. Reunificarea este „improbabila, daca nu imposibila in actualul context”.

„Prindeti-va centurile de siguranta si mastile de oxygen - care aveti. Urmeaza aterizarea fortata a zonei euro!”, avertizeaza Lucian Davidescu in Romania libera. Practic, toata Uniunea Europeana intra treptat in programe de tip Fondul Monetar International, de finantare conditionata de reducerea cheltuielilor publice. Romania nu va suporta tocmai usor aterizarea de urgenta, pentru ca nu toate locurile din avion ofera aceasta sansa, spuen jurnalistul. Inflatia, exodul investitiilor straine si scaderea drastica a intrarilor de bani straini pe piata romaneasca sunt realitati de luat in considerare. Lucian Davidescu se adreseaza in articol omului de rand, care trebuie sa se imprumute cu mare prudent si sa-si tina economiile in moneda in care va fi face plati in perioada care urmeaza.

Sorin Ionita remarca insa in Evenimentul zilei ca Romania prea sta cu ochii la ce se intampla cu moneda euro, in loc sa se ocupe de propriul buget, care ar fi tratat cu multa superficialitate. De guvern, care il propune Parlamentului, si de opozitie, care nu-si face timp sa-l citeasca cu adevarat.
XS
SM
MD
LG