Linkuri accesibilitate

Românii aşteaptă încă trei ani de criză


Procentul romanilor afectati de criză a crescut de la 39% în 2009 la 65% în 2011.


Jumatate dintre români se asteapta la cel putin inca 3 ani de criza economica, in vreme ce majoritatea lor covirsirtoare (91 la suta) declara ca au fost afectati in mare masura de criza. Doar 7% mai au incredere in guvernul de la Bucuresti, dupa un an de masuri de austeritate, care inca nu si-au dovedit utilitatea, potrivit unei analize a Fundatiei Soros România, care s-a bazat pe datele unei sondaj de opinie reprezentativ pentru populatia României. Sondajul a fost facut in perioada 6-19 noiembrie 2011 de catre The Gallup România. Mai multe de la corespondenta Europei Libere la Bucureşti, Sabina Fati:

Atunci cind au fost intrebati cit timp se asteapta sa dureze criza, numai 6 la suta dintre români au ales varianta optimista: mai putin de un an. Pesimistii sint, insa, de cinci ori mai multi, astfel ca peste 30 la suta dintre cei chestionati se asteapta la o criza economica de durata: mai mult de cinci ani.

Pe de alta parte, 25 la suta dintre români declara ca ei sau cineva din familia lor si-a pierdut un loc de munca, fata de 18 la suta in 2009 la inceputul crizei.

Potrivit analistilor de la Fundatia Soros România, cresterea cea mai importanta este a ponderii celor ce spun ca au primit un salariu mai mic decit de obicei sau le-au scazut veniturile: 57 la suta dintre români in noiembrie 2011, cind a avut loc cercetarea, fata de 24 la suta cu doi ani in urma.

In toate cele patru situatii luate in calcul pentru a estima impactul crizei asupra oamenilor se observa o inrautatire a lucrurilor comparativ cu 2009. Este vorba despre reducerea veniturilor, concedierea temporara, pierderea locului de munca si in cazul investitorilor pierderi sau falimente.

Procentul romanilor afectati de cel putin una dintre cele patru probleme a crescut de la 39 la suta in 2009 la 65 la suta in 2011, iar cea mai importanta componenta a acestei cresteri este data de scaderea salariilor.

Practic aproape 60 la suta dintre români se pling ca le-au scazut lefurile, ceea ce arata ca nu doar bugetarii au avut de suferit, dupa ce guvernul de la Bucuresti a hotarit anul trecut taierea salariilor cu 25 la suta pentru toti cei care sint platiti din bugetul de stat.

Din cercetarea publicata de Soros rezulta ca aceste masuri de austeritate sint detestate, iar guvernul roman si-a pierdut aproape in totalitate increderea: peste jumatate dintre români sustin ca masurile executivului au fost gresite, in vreme ce un sfert considera ca au fost si masuri bune si masuri rele. Pentru puterea din România, consecintele crizei par devastatoare, fiindca aproape 90 la suta din electorat nu mai are incredere in guvern, pentru populatie efectele sint insa si mai dramatice pentru ca in aproape trei sferturi dintre familii cineva si-a pierdut locul de munca sau i s-a diminuat salariul.

Politigraf

XS
SM
MD
LG