Linkuri accesibilitate

Afacerile private ale demnitarilor guvernamentali (Adevărul)


„Ce-i cu negocierile cu Gazprom?” (Panorama; Moldavskie Vedomosti).





Nicolae Negru îşi exprimă convingerea în Jurnal de Chişinău că PCRM va participa la alegerile preşedintelui programate de Parlament pentru ziua de 16 decembrie. După pierderea lui Dodon, alegerile anticipate ar fi o opţiune riscantă pentru acest partid, crede Negru, pentru că le poate întări alegătorilor impresia că formaţiunea comuniştilor e în derivă, că vasul PCRM are spărturi serioase şi începe să ia apă. În trei ani însă, „balonul Dodon” se va dezumfla de la sine şi PCRM îşi va putea reveni demonstrând că dezertarea celor trei a fost consecinţa unui pretext fals, crede editorialistul.

„Ce-i cu negocierile cu Gazprom?” Este întrebarea la care caută răspuns mai multe ziare de limbă rusă, pornind de la spusele premierului care într-o declaraţie pentru presă făcută în zilele de odihnă a confirmat că gigantul rus condiţionează noul acord cu neparticiparea R. Moldova la proiecte energetice europene. Nici Panorama, nici Moldavskie Vedomosti nu împărtăşesc însă optimismul premierului că în ciuda acestei condiţii inacceptabile, R. Moldova va avea până la Revelion un nou contract cu Gazprom. Negocierile au ajuns în impas, scriu publicaţiile.

Ziarul Adevărul, care îşi marchează de altfel astăzi un an de la apariţia pe piaţa mediatică moldovenească, dezvăluie afacerile în care sunt implicaţi demnitarii guvernamentali. Numele care figurează în acest articol sunt cel al vicepremierului pe probleme sociale, Mihai Moldovanu, care are o întreprindere agricole şi o fermă în localitatea sa de baştină, al ministrului apărării Vitalie Marinuţă, care tot la baştină ţine un magazin, al vicepremierului Valeriu Lazăr, cu o agenţie de turism, alta - de organizare a evenimentelor şi încă una de consultanţă în afaceri, Marcel Răducan, cu afaceri în România în vânzări angro, şefului de la cadastru Anatolie Ghilaş, care împreună cu soţia şi copii controlează una din cele mai mari companii de construcţii, şi al lui Tudor Baliţchi, directorul Serviciului vamal, acţionar la trei SRL-uri. Oficialii spun că şi-au lăsat pe mâna fraţilor sau nevestelor companiile şi se jură că nu încurcă buzunarul statului cu cel al familiei, scrie Adevărul.
XS
SM
MD
LG