Linkuri accesibilitate

Aceeaşi poveste, alţi actori


Impresia mea e că şi alte generaţii de bătrînei vor fi obligate de circumstanţe să îmbrăţişeze această îndeletnicire a-şi vinde vechiturile pentru a supraviețui.



De la o vreme încoace, trotuarele din preajma Gării Feroviare sînt invadate de sute de bătrînei care îşi înşiră pe jos romanele poliţiste, ceainicele, cipicii, cizmele, ceasurile cu cuci, păpuşile, puloverele. Nişte bătrînei stafidiţi-încrîncenaţi care îşi vînd obiectele vechi din case într-o încercare disperată de a supravieţui. Mai cu seamă în week-end, numărul acestor pensionari-bătrînei mă uluieşte. Ei ocupă trotuarele cîtorva străzi care se transformă într-un imens talcioc.

Mărturisesc că ori de cite ori trec pe acolo am parte de un déjà vu. Păi, îmi este foarte familiară priveliştea asta. Mai exact, am văzut aşa ceva mereu de-a lungul ultimilor 20 de ani. Încă în zorii tranziţiei, bătrîneii au ieşit în stradă pentru a-şi vinde vechiturile. Prin urmare, e aceeaşi poveste, doar că s-a modificat esenţial componenţa protagoniştilor. Mulţi dintre bătrîneii care vindeau cipici şi veselă la începutul anilor 90 au murit, fără să ajungă la prosperitatea promisă-trîmbiţată de politicieni în campanii electorale. Locul lor a fost luat de bătrîneii recenţi, care, la începutul anilor 90, erau încă tineri şi mai sperau să ajungă la liman. N-au ajuns, din păcate.

Îmi amintesc de pensionarii care vindeau pe străzi în 1990, în 1995, în 2000, în 2005, îi văd pe cei care vînd acum, în 2011, şi am impresia că timpul a încremenit. Am impresia că nimic nu s-a schimbat, că am fost înghiţit de o buclă temporală. Iar dacă stau să mă gîndesc mai bine, pentru oamenii aceia chiar nimic nu s-a schimbat. Ei îşi vînd obiectele din casă la fel cum o făceau vecinii sau rudele lor acum 20 de ani.

Din cînd în cînd se aud vocile ritoase ale locatarilor din preajmă care s-au săturat de murdăria şi viermuiala provocate de comerţul bătrîneilor. Din cînd în cînd se aud vocile răspicate ale unor edili care spun că acest comerţ stradal nu e legal. Din cînd în cînd se aud vocile dezgustate ale unor chişinăueni care constată că aspectul oraşului are de suferit de pe urma bătrîneilor. În ciuda tuturor observaţiilor şi nemulţumirilor, bătrîneii vînd eroic indispensabili şi halate de baie. Iar impresia mea e că şi alte generaţii de bătrînei vor fi obligate de circumstanţe să îmbrăţişeze această îndeletnicire, dificilă mai ales pe vreme de iarnă.
XS
SM
MD
LG