Linkuri accesibilitate

Episcopul Marchel dezamăgit de premierul Vlad Filat


Protest împotriva înregistrării cultului islamic, mai 2011
Protest împotriva înregistrării cultului islamic, mai 2011

„Prim-ministrul ignoră părerea poporului şi păşeşte peste lucruri sfinte.”


Episcopul Marchel de Bălți și Fălești a participat sâmbătă la unul din protestele antiguvernamentale organizate de opoziția comunistă. Presa a relatat că Marchel a cerut demisia actualei coaliții de guvernământ, reproșându-i printre altele că a înregistrat islamul și că ar vrea să „legalizeze homosexualitatea”. Episcopul și-a detaliat astăzi acuzațiile, la o conferință de presă despre care relatează Alla Ceapai.


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:14 0:00
Link direct



După ce şi-a exprimat, încă o dată, atitudinea negativă faţă de legea antidiscriminare, Episcopul Marchel a adus acuzaţii prim-ministrului Vlad Filat:

„Chiar dacă au fost organizate mai multe acţiuni de stradă împotriva adoptării acestei legi, prim-ministru ignoră părerea poporului şi păşeşte peste lucruri sfinte.”

Episcopul Marchel (în centru)
Episcopul Marchel (în centru)
Episcopul Marchel a ţinut să amintească că premierul Vlad Filat l-a asigurat pe Patriarhul Rusiei Kiril, cînd acesta a vizitat Republica Moldova, că nu va susţine Legea anti-discriminare. Totodată, spune episcopul Marchel, premierul Vlad Filat face cu totul alte declaraţii în faţa oficialilor europeni:

„Mai deunăzi, dînsul a făcut o declaraţie încă din inima Europei din Praga că totuşi va sodomiza ţara, va înainta proiectul de lege antidiscriminare în Parlament şi a făcut anunţ şi îndemn în adresa tuturor componentelor alianţei să susţină această iniţiativă.”

Nu este pentru prima dată cînd episcopul Marchel, dar şi alte feţe bisericeşti îşi exprimă public dezacordul faţă de adoptarea legii anti-discriminare. Iată cum a comentat, acum cîteva zile, atitudinea bisericii faţă de legea anti-discriminare, dar şi propria poziţie faţă de această lege prim-ministrul Vlad Filat, într-un interviu exclusiv pentru biroul Europei Libere de la Praga:

„Inclusiv biserica îşi are obligaţiunile sale vizavi de unitatea societăţii, or biserica are un rol foarte important şi aici nu mă refer la adoptarea legilor sau impunerea unor puncte de vedere în adoptarea legilor. Eu nu cred că votarea legii privind nediscriminare noi aducem atingere moralităţii în societate şi urmează să promovăm acest proiect de lege, de altfel, lege care este una principială, importantă în planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.”

Iulia Marcinschi de la Coaliţia Nediscriminare spune că legea antidiscriminare nu trebuie privită doar ca un angajament faţă de Uniunea Europeană:

„Nu este oportun, nu este adecvat ca adoptarea legii să fie privită doar prin prisma liberalizării regimului de vize. Ea ar trebui în primul rînd să fie un mecanism foarte bun pentru remedierea victimelor discriminării şi pentru prevenirea cazurilor de discriminare. Este în interesul tuturor ca legea să fie adoptată cît mai rapid, ori vorbind de guvern care va plăti penalităţi din urma cazurilor aduse la CEDO, dar mai important şi mai presus este faptul că victimele rămîn neremediate.”

Amintim că proiectul legii antidiscriminare a fost retras în primăvara acestui an din Parlament, cînd Guvernul şi-a dat seama că nu are suficient sprijin din partea deputaţilor pentru adoptarea ei. Totodată, adoptarea legii anti-discriminare, pînă în iunie 2011, a fost unul din angajamentele asumate de guvern faţă de Uniunea Europeană.
Previous Next

XS
SM
MD
LG