Linkuri accesibilitate

Ce va deveni Europa? (EvZ, România liberă, Adevărul)


Reaşezările dure din PSD (Evenimentul Zilei)


Ce va deveni Europa? Este intrebarea la care cauta raspuns mai multe dintre articolele din presa de azi. In Evenimentul zilei, Sebastian Lazaroiu gaseste ca problema insurmontabila este pierderea credibilitatii echipelor politice din statele membre. Chiar daca mesajele transmise acum apasat de cancelarul Germaniei Angela Merkel si de presedintele francez Nicolas Sarkozy sunt corecte, ei s-au aflat la carma politicilor economice gresite care au dus la criza actuala. Acum se cauta solutii paliative, cum ar fi legalizarea unui anumit nivel de control european asupra bugetului fiecarei tari. „Reforma tratatelor europene ar trebui infaptuita de alta clasa politica. Mai responsabila, – scrie comentatorul ziarului romanesc si continua, - Actuala elita politica, de oriunde ar fi ea, ar trebui sa le spuna alegatorilor: Am fost populisti! De ce nu ne-ati oprit?”


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00
Link direct



In Romania libera, Tom Gallagher se gandeste deja la ce se va intampla cu o regiune vulnerabila cum sunt Balcanii, pe fondul acestor transformari europene. Este remarcata schimbarea de ton a nationalistilor din tarile desprinse din fosta Iugoslavie. Ea s-ar explica printr-o strategie ruseasca bine controlata, de revenire in regiune. Politicieni din Serbia, Bosnia si Muntenegru isi redescopera vocatia panslavista, ba chiar si liderul social-democrat Victor Ponta declara recent ca un guvern din care PSD ar face parte va reface bunele relatii cu Rusia si cu alte state non-euroatlantice. Si cum Balcanii trebuie sa tina cont si de prezentua Turciei in regiune, Tom Gallagher se teme ca influenta Uniunii Europene in aceasta zona ar putea fi de scurta durata.

Corespondentul ziarului Adevarul la Bruxelles, Ovidiu Nahoi, afiseaza un optimism rational: Europa se transforma deja sub ochii nostri, iar sensul transformarii nu poate fi decat unul singur: sistem fiscal armonizat si reguli bugetare comune, adica renuntarea la o parte din suveranitatea statelor membre. Este singura solutie, crede comentatorul, si e bine ca Romania este deja avuta in vedere ca fiind parte din aceasta transformare. Fiindca, citam, „de mai bine de un deceniu si jumatate, Europa este sursa bunelor reglementari pentru Romania, fie ca vorbim despre justitie si administratie, transparenta sau concurenta”.

Pe teme interne – o analiza semnata de Mircea Mihaies in Evenimentul zilei, despre reasezarile dure din Partidul Social-Democrat. Prin excluderea lui Mircea Geoana, liderul PSD Victor Ponta ar fi inceput operatiunea ampla de scoatere pe tusa a veteranilor partidului. Cei mai multi vor fi scosi din joc prin propriile greseli, abia acum taxate (prototipul este cazul Nastase). O singura crutare insa, de natura tactica: Ion Iliescu.
XS
SM
MD
LG