Linkuri accesibilitate

5.12 - Chișinău: Reacții la scrisoarea patriarhului Rusiei pe tema Mitroploiei Basarabiei


„Nu este corectă poziţia Patriarhiei ruse, dat fiind competenţa Curţii Europene.”





5 decembrie 2001

Ora Moldovei.

Reacții la scrisoarea patriarhului Rusiei pe tema Mitroploiei Basarabiei.

Scrisoarea patriarhului Rusiei, Alexei al II-lea către Guvernul de la Chişinău, în care se exprima dezacordul faţă de soluţionarea problemei Mitropoliei Basarabiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a provocat reacţii dintre cele mai diverse. Informează Vlad Ţurcanu.

Patriarhia rusă a evitat în mod consecvent în ultimii ani dialogul cu Patriarhia Română în problema Mitropoliei Basarabiei, a declarat astăzi mitropolitul Basarabiei, Petru Păduraru, ca reacţie la scrisoarea adresată de patriarhul rus Alexei al II-lea celui român Teoctist, precum şi primului ministru Vasile Tarlev.

Capul bisericii ortodoxe ruse îşi declară solidaritatea cu poziţia adoptată de Guvernul de la Chişinău în problema Mitropoliei Basarabiei, examinată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Alexei al II-lea consideră că „organizaţiile internaţionale laice nu pot oferi prin metoda presiunii o rezolvare optimă şi de durată a acestei probleme, evitând dialogul deschis dintre cele două biserici surori”.

Mitropolitul Basarabiei, înalt-preasfinţitul Petru Păduraru: „Patriarhia Moscovei împărtăşeşte ideea Guvernului, asta era şi de aşteptat. Că este un guvern cum îl ştim noi, un guvern pro-moscovit. Mitropolia va merge înainte, indiferent de greutăţi. Ceea ce spune Patriarhia că este dispusă de a continua dialogurile – de trei ani nu s-au mai prezentat şi n-au mai solicitat dialogul. Da, şi noi suntem dispuşi de dialog, dar nu putem dialoga şi nu putem să ajungem la un consens aşa cum doresc ei, dialog cu impunere.”

Consilierul patriarhului Teoctist, părintele Constantin Stoica, a declarat că sfântul Sinod al bisericii ortodoxe române a constatat o poziţie inflexibilă din partea Patriarhiei ruse în timpul dialogului purtat în ultimii ani.

Constantin Stoica: „Biserica ortodoxă română este într-un dialog pe această problemă cu Patriarhia Moscovei de opt ani de zile. Din păcate acest dialog a fost permanent tergiversat. Noi am constatat o poziţie inflexibilă a reprezentanţilor Patriarhiei Moscovei. Nădăjduim că dialogul va continua şi vom găsi soluţia care să aducă pace în rândul credincioşilor din Republica Moldova.”

Solicitat să-şi expună opinia faţă de scrisoarea Patriarhiei ruse, deputatul pe listele Alianţei „Braghiş”, Mihai Petrache a spus: „Nu este chiar corectă poziţia Patriarhiei ruse, dat fiind că competenţa Curţii Europene este stabilită de documentele statutare respective şi odată ce Curtea Europeană a inclus pe rol acest caz nu am nici o îndoială că ţine de competenţa acestei Curţi. Consider că această poziţie a Patriarhiei ruse este puţin cam întârziată. Dacă era ceva cu mult mai devreme, cu doi trei ani şi era activă în dialogul cu Patriarhia română sunt de părerea că conflictul putea fi evitat şi nu putea ajunge pe rol la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.”

Acum doi ani Curtea Europeană a Drepturilor Omului a examinat pe fond plângerea Mitropoliei Basarabiei depusă împotriva Guvernului de la Chişinău, dar nu şi-a anunţat deocamdată decizia, acest lucru urmând să se producă până la sfârşitul acestui an. În ultimul timp mai mulţi simpatizanţi şi preoţi ai Mitropoliei Basarabiei au fost supuşi persecuţiilor din partea autorităţilor.

Este vorba despre iniţiativa legislativă a majorităţii parlamentare comuniste de a-i retrage mandatul de deputat vice preşedintelui Partidului Popular Creştin-Democrat, Vlad Cubreacov, pe motiv că acesta este membru al Consiliului eparhial al Mitropoliei Basarabiei, cauza căreia a apărat-o la Curtea Europeană de la Strasbourg.

De asemenea organele de poliţie au încercat de câteva ori să-l intimideze pe preotul parohiei din localitatea Bubuieci, care în luna octombrie a aderat la Mitropolia Basarabiei. Un caz similar s-a produs săptămâna trecută, când poliţia l-a arestat pe preotul Veaceslav Moraru, paroh în comuna Negureni, judeţul Orhei, care de asemenea a aderat la Mitropolia Basarabiei. Organele de poliţie şi-au motivat acţiunile prin faptul că preotul Veaceslav Moraru nu s-a supus deciziei Mitropoliei Moldovei, care l-a destituit din funcţie şi i-a interzis să mai oficieze servicii divine la biserica din Negureni. După eliberarea sa, împotriva părintelui Moraru au fost intentate trei procese civile şi două administrative. Astăzi a devenit cunoscut că Judecătoria din Nisporeni a amânat dosarele civile şi le-a clasat pe cele administrative.

Din Chişinău, Vlad Ţurcanu, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG