Linkuri accesibilitate

De 1 Decembrie, cu Brâncuşi la Parlamentul European


Un cadou unic: replici ale Porții sărutului și Mesei Tăcerii în sediul Parlamentului European.



Cine a fost macar o data la Targu Jiu stie ce sentiment aparte iti da trecerea pe sub „Poarta Sarutului” sau un moment de ragaz la „Masa tacerii”. Blocurile de piatra slefuite maiastru de Constantin Brancusi au pentru romani o semnificatie aproape religioasa.

De 1 Decembrie, Ziua Nationala, europarlamentarii PDL s-au gandit sa le faca romanilor de la Bruxelles un cadou unic: au adus replici ale celor doua lucrari in chiar sediul Parlamentului European, in cadrul unui eveniment patronat de presedintele legislativului european, Jerzy Buzek.

Reunite sub titlul „Guests of Brancusi”, „Poarta Sarutului”, „Masa Tacerii” si „Coloana Infinitului” au fost alaturate unui interior de casa traditionala romanesca si unor costume nationale din 10 regiuni ale tarii (puse la dispozitie de Muzeul Satului din Bucuresti), vizitatorii avand ocazia chiar sa admire interiorul unei case taranesti romanesti oferit de Muzeul Olteniei din Craiova.

„Acum 93 de ani lua fiinta un mare Stat unitar. Romania de astazi este o tara puternica, independenta, suverana, democratica si libera. Un partener important in marea familie a Uniunii Europene. Romanii sunt renumiti pentru spiritul lor constructiv si pentru generozitatea lor. Aceste caracteristici le-au fost puse de nenumarate ori la incercare, in timpuri grele, insa Romania a supravietuit intotdeauna ca natiune, cultura si ca familie. Puteti fi mandri de realizarile pe care le-ati avut pana acum”, a declarat Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.

„1 decembrie este o data foarte importanta in istoria noastra, data la care in 1918 toate regiunile romanesti au revenit la patria-mama. Expozitia de fata aduce in atentie o foarte mica parte din traditiile si valorile noastre. Avem aici, in Parlamentul European, „Coloana Infinitului”, „Poarta Sarutului” si „Masa Tacerii” Celelalte exponate reprezinta atat sursa de inspiratie a artistului cat si expresia bogatiei spirituale a poporului roman”, a declarat Marian-Jean Marinescu, vicepresedinte al grupului PPE in Parlamentul European.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG