Linkuri accesibilitate

Prezidentu’ lor


Preşedintele nu poate fi ales pentru că interesele partinice prevalează asupra interesului naţional şi al oamenilor de rînd.




O ziaristă veselă, volubilă, zîmbitoare, din alea care diriguiesc emisiunile matinale, ne anunţă deunăzi că reprezentanţii AIE se adună într-o şedinţă ca să ne aleagă nouă un preşedinte. Nouă, adică simplilor muritori.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00
Link direct


Mărturisesc că nu prea sînt de acord cu mai tînăra colegă de breaslă. Impresia mea e că AIE-ul, ca şi PCRM-ul, ca şi grupuleţele desprinse de comunişti, se gîndesc să-şi aleagă un preşedinte pentru ele. Dacă se gîndeau la noi, la mase, acest preşedinte ar fi fost demult ales, încă acum doi ani de zile. Preşedintele nu poate fi ales tocmai pentru că interesele partinice prevalează asupra interesului naţional şi al oamenilor de rînd. Prin urmare, mi se pare de domeniul evidenţei faptul că aceşti parlamentari vor să-şi aleagă prezidentul lor, nu prezidentul nostru.

Acest preşedinte ar putea fi considerat parţial AL NOSTRU dacă l-am fi ales noi, cetăţenii. Cum el e ales de partidele parlamentare, e mai mult partinic decît al maselor. Şi chiar dacă ar fi ales, ca odinioară, de cetăţeni, el tot ar fi mai degrabă al lor, decît al nostru. Cînd zic asta mă refer la imensa prăpastie care s-a creat în anii tranziţiei între clasa politică moldovenească şi alegători. Ei au lumea lor şi interesele lor care arareori se interesectează cu interesele cetăţenilor.

Văd timp de doi ani de zile nişte simpli cetăţeni îngrijoraţi de imposibilitatea alegerii preşedintelui şi îi înţeleg pînă la un punct. Aud vocile îngrijorate ale unor politicieni europeni şi îi înţeleg pînă la un punct. Numai că şi vocile celor care nu au nici în clin, nici în mînecă cu preşedintele lor ar trebui să fie luate în considerare. Da, ţara a avut preşedinţi aleşi mai înainte şi oamenii au trăit mult mai greu decît trăiesc acum. Da, ţara a avut preşedinţi aleşi, iar degringolada social-economică a fost mai mare decît e acum.

Să fiu înţeles corect. Nu am nimic împotriva alegerii şefului statului. Să-l aleagă sănătoşi cei care trebuie s-o facă şi care nu se prea grăbesc în această privinţă. Numai că problemele cotidiene ale multora vor rămîne aceleaşi şi după ce ei îşi vor alege preşedintele.
XS
SM
MD
LG