Linkuri accesibilitate

Religie și capitalism în Serbia


Un model de biserică „portabilă” (Foto: www.danas.rs)
Un model de biserică „portabilă” (Foto: www.danas.rs)

Mici biserici portabile cu capacitatea medie de 15 credincioși, oferite la prețuri de la 12.000 de euro în sus, în funcție de dotare...






Poporul Serbiei, predominant creștin-ortodox, se află în fața unei noi etape în relația lui intensă cu biserica. Un întreprinzător din sudul Serbiei lansează pe piață bisericuțe mobile, pe care fiecare și le va putea amplasa unde dorește. Mircea Țicudean rezumă relatarea corespondentei Europei Libere, Iva Martinovic.

Svetislav Mancic și fiul său Goran, din orășelul Gadzin Han, oferă spre vânzare bisericuțe portabile cu capacitatea medie de 15 credincioși, la prețuri de la 12.000 de euro în sus, în funcție de dotare. Modelul de bază are elemente de piatră și oțel, este echipat cu cruce, clopotniță, altar și frescă. Mancic-tatăl a spus Europei Libere că ideea i-a venit după ce a văzut biserici de campanie în armată și că întrevede mari posibilități.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00
Link direct


Mancic-tatăl spune că bisericuțele portabile vor putea fi amplasate lângă restaurante unde au loc nunți, la hoteluri, moteluri și spitale. Ca să intre în funcțiune, bisericile au nevoie de binecuvântarea bisericii ortodoxe, dar nu și de autorizație de construcție și alte formalități pământești. Odată comandată, biserica se transportă la adresa dorită cu camionul, după care se montează rapid, se conectează la curent și în zece minute poate să înceapă slujba.

Goran Mancic spune că afacerea familiei se află abia în faza de testare, nu a vândut încă nici o biserică, dar are deja comenzi și anticipează că cererea va fi mare – nu doar pentru locuri netradiționale ca motelurile, ci și pentru că multe sate nu au bani de biserici mai mari și vor una portabilă în piața centrală.
Corespondenta Europei Libere, Iva Martinovic amintește că în Serbia biserica ortodoxă este în ofensivă continuă de 25 de ani și că nu toată lumea este încântată de acest fenomen.

Ratko Bozovic, sociolog din Belgrad, crede că în țara sa tot mai lipsită de cultură autentică și de rațiune, ignoranța se extinde continuu, iar biserica participă și la show-business. Liubisa Raijic, profesor la universitatea din Belgrad, adaugă că în Serbia, unde icoanele și popii sunt prezenți în toate instituțiile statului, care nu mai este secular, ci clerical, bisericuța portabilă va fi pe placul noilor îmbogățiți.

„Să ai bisericuța proprie în ogradă, să chemi preotul la slujbă este un fel de a spune că ai bani. În plus îți dă sentimentul că toate păcatele îți sunt iertate, că ești mai bun creștin și mai bun sârb decât vecinul tău”, spune profesorul.

Constructorii de bisericuțe portabile, Mancic și fiul ridică din umeri la asemenea obiecții, spunând că în ziua de astăzi totu-i de vânzare. Svetislav și Goran așteaptă chiar săptămâna aceasta binecuvântarea episcopului de la Niș, un fel de certificat că bisericuțele respectă normele canonice. Apoi, dau drumul la comenzi.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG