Linkuri accesibilitate

Iarmarocul de caritate de la Chișinău al Clubului Internațional al Femeilor


Ana Maria Luft și Maria Moser,soțiile ambasadorilor polonez și american la Chișinău
Ana Maria Luft și Maria Moser,soțiile ambasadorilor polonez și american la Chișinău

Banii colectaţi au ajuns la copiii nevoiaşi din diferite instituţii.





Ca în fiecare an înaintea sărbătorilor de iarnă soțiile diplomaților străini acreditați la Chișinău și soții de politicieni moldoveni organizează un iarmaroc de caritate. Detalii despre aceasă tradiție are Lucia Diaconu.

Iarmarocul pe care din 1997 încoace în fiecare an îl organizează cu minuţiozitate soţiile diplomaţilor acreditaţi la Chişinău şi angajate ale unor organizaţii internaţionale a strîns fonduri care se ridică la 200 000 de dolari. De fiecare dată, banii colectaţi au ajuns la copiii nevoiaşi din diferite instituţii sau la femei care au nevoie de sprijin.

Ana Maria Luft, soţia ambasadorului Poloniei în Moldova, spune că în acest fel Clubul Internaţional al Femeilor din care face parte încearcă să promoveze ideea de caritate şi în ţările care încă nu au îmbrăţişat această tradiţie:

„Avem şi alte evenimente, cum este Noaptea artiştilor în aprilie, o să organizăm în luna martie şi un fashion show şi acolo o să strîngem bani.

Deci încercăm într-adevăr prin aceste acţiuni ale noastre să sensibilizăm opinia publică de aici, de la dvoastră, şi companiile moldoveneşti, pentru că există ceva de genul care se numeşte responsabilitate corporativă, adică companiile donează o parte din profituri pentru acte de caritate.

Trebuie să facă acest pas pentru că trebuie să înţeleagă că o parte a societăţii, în diferite ţări arată diferit, unde e mai mare, unde este mai mică, are nevoie să fie susţinută de cei care cîştigă mai mult, de cei care au avut o şansă în plus, de cei care au reuşit să acumuleze mai mult. Trebuie să înţeleagă că trebuie să fim solidari cu această parte a societăţii şi acesta este un lucru foarte important.”

Despre principiul după care sînt aleşi beneficiarii fondurilor, organizatoarele spun că iau în calcul ca banii să poată fi de folos la cît mai multe persoane. În acest an, mijloacele acumulate vor fi folosite pentru acoperişul unui bloc nou al centrului de reabilitare pentru copii Hippocrates, în care anual se tratează gratis aproximativ 400 de copii cu nevoi speciale.

Directoarea centrului Diana Covalciuc vorbeşte despre nevoia să se dea o atenţie mai mare integrării acestor copii în societate: „Doar activînd într-un singur domeniu, medical, nu putem acorda servicii complexe, care ar putea face ca copilul să se integreze în societate, de aceea am invitat educatori, pedagogi, psihologi, ergoterapeuţi pentru a acorda atît servicii medicale cît şe pe cele sociale şi educaţionale, de pregătire pentru integrare şcolară.”

Prin tradiţie, principalii participanţi la acest iarmaroc sînt misiunile diplomatice aflate la Chişinău, care cu acest prilej îşi popularizează cultura şi tradiţiile ţării de unde vin: „În afară de mîncarea gustoasă din diverse ţări şi suvenirurile pe care le veţi putea cumpăra veţi avea impresia că aţi călătorit în jurul lumii deoarece toate reprezentanţele altor ţări sînt strînse la un loc” – a spus Maria Moser, soţia ambasadorului SUA în R. Moldova, copreşedintele Clubului Internaţional al Femeilor, la o conferinţă unde a anunţat despre evenimentul de caritate care urmează să aibă loc la 3 decembrie, la centrul Moldexpo de la Chişinău.
Previous Next

XS
SM
MD
LG