Linkuri accesibilitate

Moldova confruntată cu extinderea cazurilor de SIDA


Ștefan Gheorghiță: „avem încadraţi în tratamentul antiretroviral peste 1300 de persoane, inclusiv în sistemul penitenciar.”





Astăzi cu ocazia Zilei internaționale de luptă împotriva maladiei SIDA, Ministerul sănătății a făcut un apel la cetățeni să fie mai responsabili pentru a ajuta la oprirea răspândirii virusului HIV. Potrivit autorităților, în Moldova sunt infectate cu HIV ceva mai mult de 7000 de persoane. Detalii, de la Alla Ceapai.

Anual, în Republica Moldova numărul persoanele infectate cu Sida creşte constant cu aproximativ 700 de cazuri,
constată ministrul sănătăţii Andrei Usatîi: „Pare paradoxal, dar în circa 84 de procente din cazuri infecţia este transmisă pe cale heterosexuală. De la vîrsta 15 la 39 de ani sunt afectaţi 76 procente din populaţie. Este o problemă şi o tendinţă de extindere a acestei infecţii în sectorul rural, 36 de procente sunt persoane înregistrate în sectorul rural.”

Fiecare a cincea persoana oficial diagnosticată cu Sida beneficiază de un tratament, spune vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate publică Ştefan Gheorghiţă: „În ţară noi avem încadraţi în tratamentul antiretroviral peste 1300 de persoane, inclusiv în sistemul penitenciar. Actualmente sistemul sănătăţii a descentralizat acest tratament care se oferă în patru regiuni a Republicii Moldova. Costul unei cure de tratament, inclus în sistemul asigurărilor obligatorii este în jur de 4853 de lei.”

Expertul de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii din Moldova, Silviu Ciobanu e de părere că o vulnerabilitate a sistemului medical moldovenesc este depistarea cazurilor de infecţie HIV: „Trebuie de deschis mai multe cabinete de testare şi consiliere voluntară, trebuie instruiţi medicii. Mai este sistemul de îndreptări, de exemplu dacă un medic suspectă că cineva ar putea avea infecţia HIV trebuie să-i facă îndreptare la medicul infecţionist. Pe de altă parte oricare persoană este sfătuită să treacă testul cel puţin odată pe an.”

Silviu Ciobanu spune că Republica Moldova este în topul ţărilor Europei de est după nivelul de răspîndire a infecţiei HIV. Aceste date fiind relevate de un studiu recent a OMS:
„În partea de est şi Asia Centrală creşterea este şi mai virtiginoasă decît in Europa Occidentală. După numărul de cazuri cumulative, acumulate ar fi Rusia, Ucraina şi apoi noi. Se socoate după ce proporţie din populaţie se presupune că ar avea ei sunt aproape de 1 procent, noi suntem la 0,4 - 0,3 de procente.”

Persoanele care utilizează droguri injectabile, dar şi minorităţile sexuale rămîn categoriile cu risc sporit de infectare HIV/SIDA. Iar cea mai răspîndită formă de transmitere a infecţiei, în circa 90 % de cazuri este contactul sexual. În scădere este însă transmiterea infecţiei de la mamă la făt. Şi asta pentru că femeile gravide infectate HIV beneficiază de un tratament special.
Previous Next

XS
SM
MD
LG