Linkuri accesibilitate

Corupția - o situație alarmantă în Moldova


Ianina Spinei: „cu cît suntem mai corupţi cu atît suntem mai săraci.”





Ca în fiecare an, organizația Transparency International a dat publicității un Indice mondial al percepției corupției. Capitolul referitor la Moldova a fost prezentat și discutat mai larg la Chișinău. La conferința de presă a fost prezentă și Diana Răileanu.

Republica Moldova ocupă locul 112 din 183 de ţări, în clasamentul anual al percepţiei corupţiei, lansat de organizaţia Transparency Internaţional. Pe acelaşi loc s-au clasat ţări ca Egipt, Kosovo, Senagal şi Vietnam. Anul trecut Moldova deţinea poziţia 108 din 178 de ţări.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
Link direct


Anul acesta s-a înregistrat un scor de 2,9 puncte pe o scară de la 0 la 10 şi se numără printre ţările unde corupţia este un fenomen foarte răspândit, explică Ianina Spinei, expertă organizaţiei Transparency International în Moldova.

„Putem să spunem că este o situaţie alarmantă, este o situaţie care vorbeşte despre faptul că nu se întreprind suficiente măsuri pentru a preveni şi combate corupţia în Republica Moldova.”

De la începutul acestui an, guvernul de la Chişinău a modificat şi adoptat mai multe legi pentru combaterea corupţiei. De exemplu, a fost adoptată Strategia Naţională Anticorupţie pentru anii 2011 – 2015 iar acum este dezbătut public proiectul Strategiei de reformare a CCCEC. De ce, în pofida acestor iniţiative, Republica Moldova nu a avansat în eforturile de prevenire şi combatere a corupţiei, am întrebat-o pe Ianina Spinei:

„Aceste măsuri nu au fost suficiente pentru a
Ianina Spinei (Transparency International Moldova)
Ianina Spinei (Transparency International Moldova)
avea nişte efecte palpabile la capitolul prevenire şi combatere. Situaţia respectivă depinde de acţiunile guvernanţilor care au fost întreprinse pe parcursul anului 2011. Noi am constat că ele sunt ineficiente pentru a avea progrese la acest capitol. Sunt anumite măsuri pe plan legislativ, au fost adoptate modificări şi completări la unele legi. A fost adoptată Strategia Naţională Anticorupţie, dar pe plan real, în instituţiile, autorităţile publice, practic nu s-a întreprins nimic.”

Un indice scăzut al percepţiei corupţiei ar trebui să îngrijoreze autorităţile, e de părere Ianina Spinei, pentru că deseori este luat în calcul de investitorii care vor să lanseze afaceri în Republica Moldova:

„Un investitor niciodată nu îşi va vărsa banii într-o ţară coruptă, fiindcă sunt foarte multe riscuri ca aceşti bani nu îi vor aduce profit, dacă e să vorbim despre investitorii străini. Dacă e să ne referim la starea din Republica Moldova, cu cît suntem mai corupţi cu atît suntem mai săraci.”

Am insistat să aflu de la mai mulţi trecători pe care i-am întâlnit în stradă cum cred ei că poate fi prevenită corupţia:

- „Cum să combată corupţia? Să-i întindă mită şi la urmă să întindă o cursă, să-l dea în judecată, şi atunci va combate corupţia. Dar aşa...”

- „Dacă pedepsim o profesoară care a luat 50 de lei de la părinţi înseamnă că luptăm împotriva corupţiei? De ce nimeni nu numeşte „corupţie” afacerile cu milioane pe care le fac funcţionarii? Peştele se strică de la cap, dar se curăţă de la coadă.”

- „În primul rînd guvernul şi parlamentul e de vină pentru că la noi corupţia este mare, pentru că dau voie la toţi miniştrii să ia mită ca să primească oamenii la lucru, să ia mită ca să facă un certificat?”

Am întrebat dacă, pe de altă parte, nu sunt şi oamenii de vină pentru că acceptă să dea mită?

- „Dar ce să facă, cum să hotărască întrebarea?”

- „Dacă el e parlamentar, s-a dus şi şi-a luat un vagon de ţigări le-a dus şi le-a vîndut cu ce preţ vrea şi el e bogat, şi cine îl opreşte pe el? Dar eu dacă mă duc, îmi spun: „Nuuu, mătuşă, matale nu poţi să duci un bloc de ţigări nepotului, e interzis.” De ce iau mită? De ce nimeni pe ei nu-i pedepseşte dacă iau mită? Şi-acela de dă mită trebuie pedepsit şi cel de ia.”

Au fost opinii culese la întâmplare pe străzi ale capitalei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG