Linkuri accesibilitate

Ziua națională a României la Chișinău și la București (Adevărul, România Liberă)


România și criza financiară europeană (D. Tăpălagă/Hotnews).






Editia centrala a ziarului Adevarul informeaza despre incidentele aparute in Parlamentul de la Chisinau atunci cand parlamentari liberali si liberal-democrati au felicitat romanii de pretutindeni cu ocazia zilei de 1 decembrie. Sunt prezentate replicile schimbate intre reprezentantii partidelor de la putere si din opozitie, precum si pozitia concilianta a presedintelui Parlamentului, Marian Lupu. El a reamintit ca nu exista in Parlament practica felicitarii altor state cu ocazia zilei lor nationale, si ca acest lucru il face doar presedintele tarii, care trimite telegrame de felicitare.

Ziua nationala a României aduce ton de bilant in mai multe dintre comentariile presei cotidiene. In editorialul României Libere, semnat de Sabina Fati, se porneste de la declaratii anapoda facute de liderii Uniunii Social Liberale, Victor Ponta si Crin Antonescu. Un nou prilej de a constata ca „la 22 de ani de la caderea regimului comunist si la 93 de ani de la unirea cu Transnsilvania, România isi pastreaza politica bizara a autosabotarii si incapacitatea de a furniza lideri politici de anvergura”.

In deceniile postcomuniste, sustine acest editorial, doar doi lideri au dovedit consistenta necesara: Ion Iliescu si Traian Basescu. Cel din urma, si-ar fi descoperit carisma dupa venirea la Cotroceni si si-ar baza politica mai mult pe instinct si pe informatii. Ce ii aseamana pe cei doi este faptul ca nu au urmasi politici. Ion Iliescu a facut o alegere gresita in persoana premierului sau Adrian Nastase, in timp ce Basescu nu a avut timp sa-si creasca un favorit. Viata lui politica nu a fost programata, ci a venit practic peste el. Urmasul lui Basescu va trebui insa, se mai arata in România libera, sa pastreze neaparat România pe traiectoria occidentala.

O traiectorie mult mai greu de pastrat de acum inainte, rezulta din comentariile semnate de Cristian Campeanu in Romania libera si de Dan Tapalaga pe Hotnews. Campeanu se refera la consecintele deciziei pe care liderii statelor europene o vor lua peste cateva zile, la summitul Uniunii. Criza economica profunda obliga Europa la o unificare economica, prin care statele trebuie sa-si cedeze o parte din suveranitate. Mai concret: bugetele de stat vor fi formulate cu consultarea Comisiei Europene, iar derapajele vor fi supravegheate si corectate sever tot de la acest nivel. Cristian Campeanu a sesizat ca seful statului a introdus cumva in dezbatere publica ideea acceptarii acestui pas de catre Romania si ca ar fi facut-o bazandu-se pe un anume nivel de consens intre putere si opozitie.

Pe site-ul Hotnews, Dan Tapalaga pune aceeasi misiune in bratele elitei politice de la Bucuresti, in numele ideii ca Romania are inca nevoie de biciul extern pentru a progresa.
XS
SM
MD
LG