Linkuri accesibilitate

Apometrul „mincinos”


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

Nu e normal să obligi omul să plătească nişte apă virtuală atîta timp cît nu i-ai demonstrat că apometrul lui e stricat.


Mărturisesc din capul locului că nu sînt fanul protestelor amestecate cu bălăcăreli din faţa primăriei şi nici nu-mi place apelul bizar al unora de a nu plăti facturile. Cu toate acestea, nu-mi convine nici convingerea fermă cu care primarul Dorin Chirtoacă vrea să ne oblige pe toţi să plătim pierderile de apă.

Ideea asta, acreditată ritos de edili, că ţevile societăţii Apă Canal sînt ok şi că toţi metrii cubi se pierd în casele oamenilor, că apometrele cetăţenilor sînt mincinoase poate fi acceptată numai pînă la un punct. Da, sînt, cu siguranţă, apometre dubioase în casele oamenilor, dar sînt şi apometre în regulă. De aceea, să-i bagi pe toţi consumatorii în aceeaşi oală mi se pare o greşeală gravă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00
Link direct


Eu înţeleg că băieţii de la Apă Canal nu au timp să verifice toate apometrele, să intre în toate casele, dar asta şi este, de fapt, singura cale corectă de soluţionare a problemei. Nu e normal să obligi omul să plătească nişte apă virtuală atîta timp cît nu i-ai demonstrat că apometrul lui e stricat. A împărţi în mod egal tuturor locatarilor metrii cubi dispăruţi este, de fapt, un reflex vechi, de sorginte sovietică.

Eu m-am uitat cu multă atenţie zilele astea la robinetele mele, m-am holbat îndelung la rezervorul cu apă al scaunului din WC şi am certitudinea că pe mine contorul nu mă înşeală. Şi chiar dacă admitem că se scurge şi ceva apă, sînt sigur că e mult mai puţin decît vor să-mi atribuie noile facturi pe care urmează să le primim.

Întrebarea care se impune e la mintea cocoşului: dar cum pot să plătesc eu nişte metri cubi adăugători, pierduţi undeva, dacă nu întrezăresc scurgeri în propriul apartament? Păi, numai un om prost poate să facă aşa ceva.

De aceea, mă gîndesc că cei de la Apă Canal şi edilii care-i sprijină trebuie să verifice apometrul fiecăruia şi să stabilească scurgerile din apartamentul fiecăruia. Asta dacă nu vor ca ceata de protestatari din faţa primăriei să devină uriaşă după primirea noilor facturi. Şi dacă în acest caz se va proceda în manieră colectivistă-comunistă, la ce ar trebui să ne aşteptăm atunci cînd va trebuie să ne asumăm datoriile Transnistriei la gazele naturale? Pesemne, ne aşteaptă zile frumoase, stimaţi ascultători.
XS
SM
MD
LG