Linkuri accesibilitate

în Piața parlamentului s-au adunat 25000 de membri ai celor două confederații sindicale bulgare.


Guvernul de centru-dreapta al Bulgariei s-a lăudat mereu cu situația financiară relativ bună a țării, mai ales în condițiile convulsiilor din Grecia vecină și din alte state. Cea mai săracă țară din UE a constatat însă între timp că trebuie să strângă și ea cureaua, inclusiv în ce privește sistemul de pensii, și a fost cuprinsă de îndată de proteste sociale de amploare. Relatează de la Sofia Petio Petkov.

Sub lozinca „Nu amendamentelor la legislația socială" şi „S-a terminat cu răbdarea” în Piața parlamentului s-au adunat 25000 de membri ai celor două confederații sindicale bulgare – cea a Sindicatelor independente și „Podkrepa”. A fost, fără îndoială, cea mai mare acțiune de protest de la căderea, în 1997, a guvernului condus de socialistul Videnov. Zeci de autobuze au adus protestatari din toate județele. Au venit cercetătorii Academiei bulgare de științe nemulțumiți de finanțarea redusă a sectorului, energeticieni, profesori, mineri, feroviari.

La acțiunea au participat și mulți simpatizanți ai opoziției. Au vorbit reprezentanți ai sindicatelor din țările vecine.

Sindicaliștii și-au exprimat nemulțumirea faţă de decizia guvernului Borisov de a renunța la sporul de vechime în sectorul de stat și de a majora cu un an, începând cu 1 ianuarie 2012, vârsta de pensionare – pentru bărbați la 64 iar pentru femei – la 61 de ani. Măsurile de urgență prin care se urmărește stabilizarea sistemului de pensii au fost luate fără a fi discutate în cadrul trilateralei – cea ce reprezintă un precedent.

Sindicatele consideră că veniturile bugetare vor putea să crească prin îmbunătățirea gradului de colectare, combaterea contrabandei și fraudării fiscale.

Protestatarii au cerut demisia viceprim-ministrului și ministrului de finanțe Simeon Diankov pe care î-l consideră vinovat pentru adoptarea măsurilor nepopulare. În fața consiliului de miniștri s-a scandat „Diankov afară”, „Vă vom mătura”, „Șobolanilor”.

Astăzi a continuat şi greva feroviarilor.

Agricultorii nemulțumiți şi ei de reducerea subvențiilor au blocat cu câteva sute de tractoare drumuri naționale și puncte de frontieră, printre care și cel la podul Russe-Giurgiu.
XS
SM
MD
LG