Linkuri accesibilitate

Anularea alegerilor din Osetia de Sud din cauza unor presupuse neregularități


Alegeri prezidențiale în Osetia de Sud, 27 noiembrie 2011

Unii din observatorii internaționali spun ca alegerile au fost corecte, alții susțin contrariul.
Curtea Supremă din regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud a anulat rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, desfăşurat la 27 noiembrie, după ce unul din candidați, ministrul pentru situații de urgență Anatoli Bibilov, favorit al Moscovei, a depus o plângere în momentul în care rezultatele preliminare arătau că alegerile par a fi câştigate de fostul ministru al educației Alla Gioieva. Relatarea corespondentului Europei Libere Robert Coalson este rezumată de Lucian Ştefănescu.


Curtea Supremă a declarat scrutinul nelegitim spunând că au fost înregistrate serioase neregularități în desfăşurarea votului. Rezultatele preliminare date publicității la 28 noiembrie arătau că Alla Gioieva conducea cu 56,7 la sută din voturi, în timp ce Anatoli Bibilov obținuse aproximativ 40 de procente.

Bibilov a fost sprijnit în mod deschis de către Moscova, preşedintele Dmitri Medvedev însuşi l-a încurajat într-o convorbire telefonică înainte de scrutin.

În pângerea sa Anatoli Bibilov i-a acuzat pe sprijinitorii Allei Gioieva că i-ar fi mituit şi intimidat pe alegători. Membrii echipei de campanie a lui Gioieva au spus însă că alegerile s-au desfăşurat corect şi liber, şi au afirmat că plângereea depusă de Bibilov a fost o încercare de a răsturna rezultatul alegerilor.

Irina Gagloeva, fost ministru al informațiilor din Osetia de Sud, acum directorul centrului media IR de la Țhinkali, a declarat Europei Libere că, potrivit unor relatări, unii din judecătorii Curții Suprene ar fi refuzat să participe la şedința în cacre s-a luat decizia de anulare a scrutinului, ceea ce pune sub semnul întrebării legalitatea acestei decizii.

Gagloeva a adăugat că aspectele legale ale deciziei respective trebuie să fie analizate, deşi pare clar că ea este ilegală, şi va avea urmări, pentru că aceia care au votat pentru Alla Gioieva vor cere cu siguranță să le fie respectate drepturile.

Cu puțin timp înainte de anunțarea decizei Curții Supreme, Anatoli Bibilov a declarat pentru presă că legalitatea trebuie respectată cu orice chip. „Situația din Osetia de Sud se inflamează, dar nu noi o inflamăm. Am spus întotdeauna, şi o repetăm, noi acționăm strict după litera legii, şi nu vom face nimic care să contravină legii”, a spus Bibilov.

Cu puțin timp înainte de anularea scrutinului, Alla Gioieva a declarat pentru Europa Liberă că rezultatul alegerilor era valid, şi fusese confirmat de Comisia Electorală, dar şi de observatorii din echipele de campanie ale celor doi candidați, şi de cei internaționali.

Între observatorii internaționali s-a aflat şi parlamentarul rus Kosntanton Şirşov. El a depus mărturie la audierile de la Curtea Supremă de marți, spunând că ar fi văzut sprijinitori ai Alei Gioieva făcând campanie în mod ilegal la secțiile de votare.

Un alt observator însă, Maurice Bonnot, de la Institutul pentru Democrație şi Cooperare, a declarat Europei Libere că scrutinul a fost corect: „Alegerea preşedintelui Osetiei de Sud a avut loc în mod democratic, şi nu se poate trece peste asta. Procesul electoral şi protocoalele încheiate au fost în ordine - am auzit că acum sînt plângeri, dar nu există motive pentru aceste plângeri, n-am văzut să fie făcute presiuni asupra alegătorilor. Alegerile au fost democratice şi trebuie validate, pentru că asta e voința electoratului. Iar lumea trebuie să învețe să cîştige, dar şi să piardă.”
XS
SM
MD
LG