Linkuri accesibilitate

De cîţi bani ai nevoie ca să trăieşti decent?


Traiul decent astăzi se limitează doar la grosimea portmoneului și numai banii te pot face OM în societatea capitalismului autohton anarhic.




Văd deunăzi, pe sticlă, cum moderatoarea unui telematinal îşi întreabă telespectatorii: „De cîţi bani aveţi nevoie ca să trăiţi decent? Aşteptăm răspunsurile voastre!”

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00
Link direct


Bună întrebare! În consonanţă cu absenţa valorilor în societatea moldovenească de azi. Pentru că, nu-i aşa?, traiul decent astăzi se limitează doar la grosimea portmoneului. Şi numai banii te pot face OM în societatea capitalismului autohton anarhic. Că doar n-o să te facă să te simţi confortabil-decent moralitatea şi bunul-simţ. Dacă ai bani, te simţi perfect, împlinit, protejat, sătul, şi te doare-n cot de toate cîte mai există.

Cum s-a nimerit să fiu şi eu un telespectator matinal, m-am simţit obligat să-i răspund colegei de breaslă volubile. Numai că ce să-i zic? Păi, de cîţi bani aş avea eu nevoie ca să mă simt decent? Habar nu am. În principiu, m-aş mulţumi şi cu un salariu de 10 mii de lei. Deşi nu ar strica să am măcar vreo 15-20 de mii de lei ca să nu mă streseze facturile. Iar şi mai fain ar fi să am vreo 30 de mii de lei pe lună ca să descopăr şi eu odată mirificul tărîm al Antaliei! Dar şi asta e mai puţin decît sumele pe care le încasează unii şefi de întreprinderi municipale.

Apropo, domnii aceştia, care iau salarii de 50-70 de mii de lei pe lună, ce i-ar răspunde colegei de breaslă? Ei se simt deja decent sau le-ar mai trebui încă vreo 50-70 de mii de lei? Şi ce ar spune oligarhii autohtoni care îi concurează pe milionarii străini?

Iar dacă stau să mă gîndesc mai bine, întrebarea asta mi se pare de-a dreptul bizară. Să presupunem că un ţăran amărît îi va comunica moderatoarei că va trăi decent cu un salariu de 3000 de lei, pe cînd un funcţionăraş rapace va revendica un salariu de 15 mii de lei pentru un minim confort. Şi ce se va întîmpla? Ce va face moderatoarea cu aceste informaţii? Le va asigura telespectatorilor salariile jinduite? Pe deasupra, mulţi nici nu vor dori să răspundă la întrebarea asta. Nu pentru că nu şi-ar dori mai mulţi bani, ci pentru că se vor simţi frustraţi.

În realitate, ţinînd cont de sistemul social corupt-antiuman, pe care l-am construit aici timp de două decenii, banii ar putea să mai aştepte. Ar trebui, pentru un minim confort, să avem măcar şanse egale pentru facerea banilor...
XS
SM
MD
LG