Linkuri accesibilitate

Razboiul dintre Opozitie si Putere a fost pierdut. Scor 0-1


Socialiştii au renunţat, practic, de bună voie la a doua cea mai importantă funcţie în stat, pe care şi-au adjudecat-o democrat-liberalii prin Vasile Blaga.


Socialistii români s-au hotarit brusc in urma cu trei saptamini sa-l schimbe pe Mircea Geoana din fruntea Senatului, acuzindul de pactizare cu puterea, dar dupa votul senatorilor s-a dovedit ca majoritatea apartine coalitiei de guvernamint. Ce înseamnă schimbarea preşedintelui Senatului, am întrebat-o pe corespondenta noastră la Bucureşti, Sabina Fati:


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
Link direct



Dupa ce opozitia a anuntat ca incepe demersurile de suspendare a presedintelui roman Traian Basescu, socialistii au pierdut prima incercare de angajare in jocurile mari ale tarii. Strategia schimbarii presedintelui senatului, singurul post influent detinut de opozitie, a dus in cele din urma la pierderea acestui fotoliu. Socialistii s-au hotarit brusc in urma cu trei saptamini sa-l schimbe pe Mircea Geoana din fruntea Senatului, acuzindul de pactizare cu puterea, dar dupa votul senatorilor s-a dovedit ca majoritatea apartine coalitiei de guvernamint. Socialistii au renuntat, practic, de buna voie la a doua cea mai importanta functie in stat, pe care si-au adjudecat-o democrat-liberalii prin Vasile Blaga. La 55 de ani, noul președinte al Senatului are experienta celor doua mandate la ministerul de interne, dar si de parlamentar exersat in negocieri politice

Vasile Blaga, care cazuse in dizgratia presedintelui Traian Basescu in ultima vreme, revine acum cu un an inainte de alegerile generale din cel putin trei motive. In primul rind pentru ca reputatia sa de politician uns cu toate alifiile ar putea deveni folositoare pentru Traian Basescu pentru a accelera reformele pe care vrea sa le puna in aplicare imediat, in special reducerea numarului de parlamentari si transformarea Parlamentului Roman intr-unul cu o singura camera. In al doilea rind, Vasile Blaga este cel care stie cum sa-i foloseasca pe sustinatorii si clientii partidului, de aceea seful statului roman i-a dat posibilitatea sa-si dovedeasca inca odata loialitatea, fiindca 2012 va fi un an electoral foarte complicat din cauza accelerarii crizei economice, care se adinceste. Iar in al treilea rind in cazul improbabil in care Opozitia reuseste, ca in 2007 sa-l suspende pe Traian Basescu, cel care devine presedinte interimar este seful senatului. Coalitia de guvernamint l-a sprijinit pe Vasile Blaga pentru aceasta pozitie cu voia presedintelui, care in acest fel indirect ii arata increderea.

Puterea de la Bucuresti pare sa-si faca prea multe probleme in conditiile in care chiar o analiza interna a socialistilor arata ca Opozitia nu are toate sansele sa cistige alegerile de anul viitor, ca liderii ei nu sint cunoscuti la Washington si la Bruxelles si mai ales ca discursurile socialistilor si liberalilor romani sint blocate in razboiul cu presedintele Traian Basescu.
XS
SM
MD
LG