Linkuri accesibilitate

Vasile Blaga, Senatul și scena politică românească (Adevărul)


Instinctul oportunist: greșelile adversarilor țin loc de strategie (România liberă).



Presa cotidiana comenteaza inscaunarea unui democrat-liberal la sefia Senatului, dupa ce social-democratii l-au exclus si revocat din functie pe Mircea Geoana. Vasile Blaga, reprezentant al vechii garzi din PDL, ar fi iesit astfel din „penintenta” la care a fost supus de un presupus conflict cu presedintele Traian Basescu, scrie Ovidiu Nahoi, in Adevarul. In opinia sa, mesajul de coeziune pe care il transmite in randurile puterii aceasta numire are un pret piparat: reformistii din PDL, precum Monica Mcovei, Cristian Preda, Sever Voinescu, Toader Paelologu, ar avea de inteles că „viitorul partidului urmeaza a fi decis nu de idei sau de figuri noi, ci de metodele stramosesti patentate de Vasile Blaga, Radu Berceanu si altii ca el”.


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct



Alegerea lui Vasile Blaga la Senat ar avea si un alt pret, platit de PDL partenerilor de colitie, adica Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, care si-a jucat inteligent cartea cerand, in schimbul sprijinului la vot, o noua pozitie in guvern, respectiv postul de secretar general al guvernului. Pe aceasta tema este axat editorialul Nicoletei Savin din Evenimentul zilei. Ziarul reia si dezvolta astazi o ipoteza lansata ieri de comentariului lui Sebastian Lazaroiu. El sustinea ca dupa alegerile aprlamentare din toamna viitoare nu este exclusa o coalitie stanga-dreapta.

Astazi, sunt consultati pe aceasta tema analisti politici. Cristian Parvulescu si Dan Pavel nu exclud o asemenea evolutie, desi colaborarea dintre PDL si PSD a avut un rezultat dezastruos in 2009 – arata Cristian Parvulescu. Analistul crede ca seful statului nu si-ar mai putea permite, in actuala conjunctura de criza mondiala, sa nu numeasca un premier social-democrat in situatia unui rezultat strans, sau neconcludent, al legislativelor.

In Romania libera, Laurentiu Mihu explica ultimele evenimente politice prin asemanarile si, practic, prin consangvinitatea dintre Partidul Social-Democrat si Partidul Demicrat Liberal. Initial, ele au avut aceeasi matca, de care s-a desprins la un moment dat Petre Roman. Consolidarea partidului format de Roman ii apartine lui Traian Basescu si trecerea lui pe la conducerea formatiunii ar fi lasat aceleasi sechele ca si cea a lui Ion Iliescu la PSD: cele doua partide nu reusesc sa-si gaseasca lideri puternici dupa ce fondatorii au parasit pozitia de conducere. Isi folosesc, in schimb, mai arata comentatorul Romaniei libere, instinctul oportunist: greselile adversarilor tin loc de strategie.

In sfarsit, Sabin Orcan lanseaza in Adevarul informatia - colectata „pe surse” - ca Basescu ar incerca sa-si anunte inainte de alegerile legislative potentialul succesor. Din nou asul din maneca pare sa fie guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, al carui propriu mandat se incheie cu doua luni inainte de prezidentiale.
XS
SM
MD
LG