Linkuri accesibilitate

29.11 - București: Dezbaterea parlamentară în jurul ridicării imunității lui CV. Tudor


Vadim Tudor a reuşit pînă acum să evite rigorile legii în majoritatea cazurilor dar acuzaţiile care i se aduc acum îi lasă însă puţine şanse de a eluda justiţia.






29 noiembrie 2001

Actualitatea (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Petru Ionescu).

Dezbaterea parlamentară în jurul ridicării imunității lui CV. Tudor.

Preşedintele PRM Corneliu Vadim Tudor a rămas, pentru a treia oară fără imunitate parlamentară. De două ori a fost „salvat” daca ne putem exprima aşa, de şansa unui calendar electoral care a făcut ca imunitatea pierdută să fie recâştigată în urma alegerilor într-un interval de timp care nu a îngăduit justiţiei să avanseze în dosarele în care fusese implicat. Lucrurile par să fie de astă dată incomparabil mai complicate pentru senatorul PRM căruia i se reproşează că ar fi răspindit informaţii false într-un context care ar fi fost în măsură să afecteze demersurile de integrare ale Romaniei în structurile euro-atlantice.

Nu mai e vorba de „lista ruşinii”, de calomnierea jurnalistei Rodica Chelaru, de alte şi alte plîngeri depuse împotriva sa de catre Petre Roman, Gavril Dejeu, Constantin Ticu Dumitrescu, Dorin Marian, Zoe Petre, Rona Hartner, Emil Constantinescu, Radu Berceanu şi alţii. E vorba de afirmaţii foarte grave pe care autorităţile le consideră false, iar domnul Tudor va trebui să le probeze în justiţie, altfel, cariera sa politică riscînd să avanseze prin labirinturi dintre cele mai inconfortabile
.

Dezbaterea cererii de ridicare a imunităţii parlamentare a senatorului PRM Corneliu Vadim Tudor care a avut loc joi, în plenul Senatului, în absenţa liderului PRM şi a celorlalţi senatori PRM a fost dominată de rechizitoriul ministrului justiţiei Rodica Stănoiu care a solicitat, de fapt, trimiterea în judecată a liderului PRM.

Posesor al unui impresionant portofoliu de dosare prin care se cere trimiterea sa în judecată pentru nenumărate motive, Vadim Tudor a reuşit pînă acum să evite rigorile legii în majoritatea cazurilor. Acuzaţiile care i se aduc acum îi lasă însă puţine şanse de a eluda justiţia în cazul în care nu va prezenta în instanţă dovezi foarte solide în sprijinul afirmaţiilor sale privind pregătirea pe teritoriul Romaniei a unor terorişti Hamas. [...]

Senatorul PSD, Ion Solcanu: „Domnul senator C.V. Tudor nu în calitate de gazetar care îşi poate permite eventual să se amuze cu metaforele. Ci, în calitate de senator şi de preşedinte al unui partid politic parlamentar a găsit de cuviinţă să pună sub semnul întrebării sinceritatea şi fermitatea Romaniei de a acţiona împotriva terorismului.”

Afirmaţiile lui Vadim Tudor au fost incriminate şi de reprezentantii PNL, PD si UDMR. Senatorul UDMR, Ekstein Kovacs le-a amintit senatorilor că mai există 8 dosare prin care se solicită ridicarea imunităţii parlamentare a lui Vadim Tudor, dosare care nu au fost incă soluţionate, acest fapt fiind „o dovadă că din partea Senatului a fost o mare înţelegere faţă de senatorul PRM”.

Senatorul liberal Paul Păcuraru a sugerat şi unele motive politice pentru care se doreşte acum finalizarea acestui dosar, respectiv pentru faptul că, în opinia sa se speră ca Vadim Tudor să fie condamnat penal şi să nu mai poată candida la viitoarele alegeri. [...]
XS
SM
MD
LG