Linkuri accesibilitate

Proiectul Bugetului de Stat pentru 2012 prevede reducerea a 800 de angajaţi publici, în timp ce Traian Băsescu vorbea despre necesitatea unei reduceri de o 100 de mii de funcţionari.


Confruntată anii trecuți cu una din cele mai dramatice recesiuni din UE, România a fost nevoită să reducă mult numărul angajaților plătiți de la buget, pentru a-și reduce deficitul. Dar potrivit presei de la București, nici aceste reduceri nu sunt suficiente. Detalii are Sabina Fati.

In Bugetul de Stat al României nu este trecuta suma totala a bugetarilor autohtoni, fie din cauza ca guvernul nu s-a hotarit daca sa faca mari sacrificii in plin an electoral, fie din cauza ca tabelele traditionale ale bugetului se fac pe diverse domenii de finantare.

In orice caz, proiectul Bugetului de Stat scoate la iveala doar faptul ca anul viitor din ministere, agentii si autoritati publice vor disparea 800 de angajati. Reducerea este nesemnificativa daca tinem cont de decaratia presedintelui român de saptamina trecuta, in care explica necesitatea unei reduceri de o suta de mii de posturi bugetate, in special din administratie, nu din zona educatiei sau sanatatii.

Conform Institutului National de Statistica, in administratia româneasca lucreaza 200 de mii de functionari, cu 40 de mii mai mult decit in decembrie 2004, cind au plecat socialistii de la putere. Acesti 200 de mii sint angajati ai ministerelor, ai agentiilor guvernamentale si reprezentanti ai acestor agentii in cele 40 de judete ale Romaniei. Eliminarea celor 40 de mii de functionari adusi de guvernarile de dreapta in institutiile statului ar insemna o economie de 20 la suta cu salariile din aceasta zona a administratiei.

Aproape jumatate din institutiile publice românesti vor cheltui in 2012 in fiecare luna peste o mie de euro cu fiecare angajat in parte. Cei mai bine platiti din sistemul de stat romanesc sint magistratii Consiliului Superior al Magistraturii, diplomatii, parlamentarii si cei de la Curtea de Conturi.

Reducerea numarului angajatilor ar urma sa se reduca anul viitor, dar acest lucru nu rezulta clar din datele proiectului Bugetului de Stat pe 2012. Totusi, fata de 2010, sint cu 23 de mii de bugetari mai putin, potrivit Institutului National de Statistica din România, reducerea operata a fost de 10 la suta.

De la inceputul anului si pina acum cheltuielile cu personalul platit din pusculita statului roman au depasit sapte miliarde de euro, cu circa 15 la suta mai putin decit anul trecut. Situatiile Ministerului român de Finante arata ca guvernul a redus numarul angajatilor cu 150 de mii din decembrie 2008 pina acum, dar dintre acestia doar 20 de mii sint cu adevarat functionari publici.

Cresterea angajatilor la stat cu 40 de mii in sase ani are legatura si cu faptul ca pina anul acesta legea era atit de rigida in România incit era aproape imposibil ca un angajator sa dea afara pe cineva, astfel ca partidele de la putere si-au angajat clientii, dublind practic posturile din administratia publica.
XS
SM
MD
LG