Linkuri accesibilitate

Contrabanda şi naivitatea crasă


Contrabanda cu ţigări înfloreşte în această parte a lumii, în ciuda tuturor opintelilor guvernanţilor.





Să semnalăm mai întîi fapta de-a dreptul bizară. Deunăzi, grănicerii au reţinut un concetăţean de-al nostru care încerca să scoată ilegal din ţară 93 mii pachete de ţigări într-un tractor care – atenţie! – nu avea numere de înmatriculare.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00
Link direct


Cu adevărat, nu-ţi rămîne decît să exclami: Mare-i grădina ta, Doamne! E pur şi simplu uluitoare naivitatea contrabandistului sus-pomenit. Păi, cum voia omul ăsta să iasă din ţară cu tractorul bucşit cu ţigări, fără acte de însoţire a mărfii şi fără numere de înmatriculare?

Altă mîncare de peşte erau colegii lui care cărau noaptea ţigările de contrabandă cu deltaplanurile! E adevărat, unul dintre ei a murit din cauza prăbuşirii subite a deltaplanului, dar cel puţin ingeniozitatea şi perspicacitatea lui nu pot fi puse la îndoială. Să cari ţigări peste frontieră cu deltaplanul nu e totuna cu trecerea graniţei într-un tractor ticsit cu baxuri cu ţigări.

Două amănunte aş semnala în legătură cu acest tractorist nefericit. În primul rînd, contrabanda cu ţigări înfloreşte în această parte a lumii, în ciuda tuturor opintelilor guvernanţilor. Se vorbeşte mult despre asta, dar fluxul de ţigări de contrabandă îndreptat către străinătate nu mai seacă. Cîinii latră, caravana trece. E un business profitabil şi pesemne cei reţinuţi cu baxurile sînt doar partea minusculă - vizibilă a aisbergului.

În al doilea rînd, se vede că unii sînt de-a dreptul disperaţi şi incapabili să supravieţuiască altfel, dacă trimit asemenea tractoare spre frontieră. Se vede că ori nu mai au bani pentru deltaplanuri, ori sînt de-a dreptul zăpăciţi de presiunea cotidianului, ori consideră că la frontieră te poţi înţelege. Uite că nu s-a înţeles. Poate data viitoare vor avea mai mult noroc...
XS
SM
MD
LG