Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: România: țara presei copy-paste


„E atât de consolant să ți se repete că UE e condusă de cretini care nu-ți vor decît răul!...”



E foarte „cool” acum in presa româna sa fii anti-UE. Ca toate modele culturale venite din vest, si asta a prins la noi cam tardiv. Practic numai la britanici, in presa populara, cea vulgara, „de canal”, se mai intalnesc azi distorsionari atat de mari in prezentarea functionarii UE ca in presa română.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct


Un exemplu a fost zilele trecute, cind o parte a presei a preluat, traducind prost, ca de obicei, o stire aparuta pe siturile unor ziare si agentii de media britanice, stire care spunea ca Parlamentul European a interzis, sub amenintarea pedepsei cu inchisoarea, precizarea pe sticlele de apa plata din magazin ca apa hidrateaza si ca e buna pentru sanatate.

Comentariile cititorilor români au fost pe buna dreptate foarte indignate, dupa ce li s-a intarit inca o data opinia despre trântorii de birocrati de la Bruxelles… 700 si ceva de de-alde Becali si Adrian Severin, din 27 de tari, care n-au ceva mai bun de facut decat sa ne spuna ca apa nu hidrateaza… si sa-i pedepseasca cu inchisoarea pe negustorii de sanatate lichida.

Nimeni, cu exceptia putinilor corespondenti români inca prezenti la Bruxelles - si din care cei mai multi se pazesc sa strice un asemenea scoop -, nu si-a dat osteneala sa verifice textul prezentat in Parlament. In realitate, e doar o masura ce cauta sa opreasca publicitatea mincinoasa a unor produse inutile si costisitoare.

In mai toate tarile europene, cu exceptia unor regiuni din Europa de Est, sau sudul Italiei, apa de robinet nu e cu nimic mai putin buna decit cea imbuteliata. Nu vorbim aici de apa minerala sau gazoasa, sau de cea design gen Perrier, ci de simpla apa plata, banalã, fara gust, care cel mai adesea nu difera de cea de la robinet, daca nu cumva chiar e trasa de acolo.

In urma unui lobby mincinos, dar foarte eficace, al imbuteliatorilor, s-a ajuns ca unele firme sa culpabilizeze si sa sperie cumparatorul cu reclame care spun ca apa vinduta de ei in sticle, pe bani grei, e mai asa si pe dincolo, si ca hidrateaza, ba chiar vindeca, mai mult decit cea de la robinet.

Legislatorii europeni nu-i impiedica pe oameni sa cumpere Perrier, sau Dorna, sau orice tip de apa minerala. Acestea sint in alta categorie. UE a vrut doar sa puna capat unor ipocrite campanii publicitare, astfel incat cetatenii sa nu mai iroseasca banii pe un produs ce le curge oricum din robinet la un pret care e doar o fractiune din cel al apei imbuteliate, lucru care, pe deasupra, ar limita si cantitatea de sticle de plastic lepadate la tomberon, iar dupa aceea in natura.

Si iata cum o initiativa menita sa apere cetatenii de cotcarii industriali a ajuns, prin copy-paste si traduceri proaste, sa apara in presa româna ca o noua trasneala a birocratilor de la Bruxelles.

Stie presa româna ce doreste publicul: e atat de consolant sa ti se repete ca UE e condusa de cretini care nu-ti vor decit raul!…
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG