Linkuri accesibilitate

Monica Macovei respinge acuzațiile lansate la adresa sa de comuniștii moldoveni


Monica Macovei
Monica Macovei

Europarlamentara română a lăudat progresele făcute de Moldova.


Deputații comuniști moldoveni din comitetului interparlamentar de cooperare Moldova - Uniunea Europeană au cerut înlocuirea europarlamentarei române Monica Macovei din funcția de șefă a delegației europene. Cererea a fost formulată la ședința comitetului astăzi la Chișinău. Comuniștii moldoveni îi reproșează Monicăi Macovei că ar favoriza punctul de vedere al alianței de guvernare de la Chișinău asupra evoluțiilor politice din Moldova. Ea este acuzată că ar fi admis intenționat o greșeală de traducere într-o declarație a comitetului vara trecută prin care impasul prezidențial de la Chișinău a fost descris drept „criză constituțională”, în loc de „criză politică și constituțională”. Într-un comentariu telefonic solicitat de Europa Liberă, Monica Macovei a respins acuzațiile comuniștilor moldoveni.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:45 0:00
Link direct



„Să-şi facă publicitate, să creeze o falsă ştire. Repet, eu nu mă ocup de traducere, vă dați seama, am adoptat un text în iunie, în mod public, într-o comisie parlamentară în Parlamentul European, e pe site, mai departe ce s-a tradus în Republica Moldova, cine, cum şi ce a spus, nu mă interesează şi nu e treaba mea. Eu am cerut o verificare a traducerii, secretariatul mi-a spus că e corectă, asta le-am transmis-o şi lor astăzi. Deci, am făcut chiar mai mult decît ar fi trebuit să fac în calitatea mea de preşedinte al acestei Delegaţii, dar ei ştiu asta.”

Comitetul de cooperare parlamentară Moldova - Uniunea Europeană a examinat astăzi, între altele, pregătirile făcute de autoritățile de la Chișinău pentru eliminarea regimului european de vize și începerea negocierilor pe tema acordului de liber schimb. Monica Macovei a lăudat progresele făcute de Moldova:

„Probleme sunt cu această criză constituţională, cu alegerea preşedintelui, însă chiar astăzi, după masă, am ascultat prezentarea ambasadorului Uniunii Europene, Dirk Schuebel, şi sunt progrese, deci, sunt progrese evidente. Acum pînă la sfîrşitul anului peste 90 la sută se va recomanda începerea negocierilor pe Tratatul aprofundat de liber schimb, pînă la sfîrşitul acestui an se termină cu prima fază a Planului de Acţiune pentru liberalizarea vizelor şi începe din ianuarie, aplicarea, şi sperăm că la sfîrşitul anului 2012 să se încheie şi să avem liberalizarea vizelor. Probabil că nu se văd multe în realitate, că viaţa oamenilor este încă grea într-o mare măsură, dar eu văd şi cifrele economice - o creştere economică de 6 la sută. Din partea de Est a Europei este în continuare ţara, cum am spus, de succes.”

Însă lipsa a două legi împiedică încă procesul de liberalizare a regimului de vize, spune Monica Macovei.

„Mai sunt două legi din planul de măsuri pentru liberalizarea vizelor, Legea anti-discriminarea şi Legea privind reformarea oficiului împotriva crimei organizate. Legea anti-discriminare este încă la Ministerul Justiţiei, s-au făcut dezbateri publice. Delegaţia Comisiei Europene a organizat şi o dezbatere publică, fiindcă s-a spus că prima oară s-a venit cu ea fără a explica populaţiei despre ce e vorba. Să sperăm că va fi trimisă de Guvern către Parlament în această iarnă, cît a mai rămas din sesiunea parlamentară. Unde desigur s-ar putea să..., nu ştiu ce să vă spun concret, să nu mai aibă loc fiindcă urmează bugetul şi nu e clar cu alegerea preşedintelui. Dar pe scurt este încă la Guvern.”

Monica Macovei a repetat că Uniunea Europeană nu va accepta ca Moldova să excludă minoritățile sexuale dintre categoriile apărate prin proiectul de lege. Împotriva căruia protestează organizații ale creștinilor ortodocși, Mitropolia Moldovei, dar și deputați ai coaliției de guvernare ca liderul Liberalilor Mihai Ghimpu.

„O variantă care să excludă această categorie nu e de conceput. Nu mai există discriminare în Uniunea Europeană. Pentru că acum ştim şi noi în România, a durat circa 10 ani pînă cînd am ajuns să adoptăm prevederea anti-discriminare şi să fie acceptată, şi astăzi nu mai este o problemă. Probabil că şi aici va fi un proces similar, adică va dura o perioadă de timp pentru a fi asimilat de populaţie. Pe mine mă interesa stadiul şi ce se întîmplă, dacă s-a stat şi nu s-a făcut nimic. Şi nu s-a stat, s-au făcut dezbateri publice şi s-a îmbunătăţit proiectul, nu ştiu dacă va fi trimis sau nu în Parlament în această ultimă lună.”
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG