Linkuri accesibilitate

Spune rectificarea bugetului pe 2011 ceva despre calitatea guvernării de la Chişinău?


„Dacă un proces a fost planificat, el trebuie să se realizeze.”Guvernul a aprobat astăzi proiectul legii bugetului de stat pentru anul viitor bazat pe anticipările că economia moldoveană își va încetini creșterea la anul. Tot, astăzi, în Parlament au fost adoptate rectificări la bugetul pentru anul curent, care prevăd reducerea veniturilor și cheltuielilor cu câteva zeci de milioane de lei. Printr-un alt amendament, majoritatea parlamentară acceptat să taie peste jumătate de miliard de lei din bugetele ministerelor și a redirecționat banii mai ales pentru subvenții în agricultură și acoperirea deficitului din fondul de pensii. Guvernul a explicat că ministerele nu au fost capabile să cheltuiască toți banii primiți inițial. Liliana Barbăroșie s-a interesat ce spun aceste rectificări despre calitatea guvernării
Pentru opoziţia comunistă, rectificările operate astăzi la legea bugetului scot la iveală câteva mari probleme pe care le-ar avea guvernul alianţei pentru integrare europeană. Ar fi vorba despre o gravă incapacitate de administrare fiscală, spun comuniştii, dar şi despre exagerarea creşterii economice raportate de guvern în faţa FMI. Deputatul comunist, Oleg Reidman:

„Este firesc ca deputaţii să se certe atunci când sunt operate rectificări bugetare. Diferenţa este că până acum noi împărţeam surplusurile la buget, pe când astăzi noi împărţim bani nevalorificaţi de unele instituţii şi avem un minus de 38 de milioane la venituri. Creşterea economică cu care se laudă guvernul ar trebui să se reflecte în venituri la buget, stabilizarea inflaţiei, nivelul de viaţă. Toate acestea nu se întâmplă. Ceea ce ne face să credem că se manipulează cu cifrele.”

Deputatul liberal-democrat Veaceslav Ioniţă, preşedintele comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe, apără guvernul şi spune că pur şi simplu prognozele acestuia de la început de an nu au coincis întocmai cu viaţa reală. Adică că guvernul a fost mai optimist decât s-ar fi cuvenit:

„Veniturile la bugetul de stat în acest an sunt mult mai mari decât anul trecut. Pur şi simplu noi am anticipat o creştere mai mare şi singurul element care nu a crescut atât de rapid cum noi am anticipat sunt creşterile salariale în economie. Agenţii economici au considerat însă că anul acesta, că e criză, că nu ştiu ce, nu trebuie să majoreze salariile într-atât cât ar fi fost necesar. Au făcut economii din contul angajaţilor lor.”

Rectificările nu au fost votate însă nici de aşa zisul „grup Dodon”. Zinaida Grecianâi, fostă ministră de finanţe pe timpul guvernării comuniste, a criticat guvernul mai ales pentru ceea ce a numit „incapacitate de a valorifica surse externe:

„Incapacitatea instituţiile publice de a valorifica sursele prevăzute în buget nu este doar vina instituţiilor publice, ci şi a Ministerului Finanţelor. Asta duce la aceea că donatorii pierd încrederea în noi.”

Iată replica lui Veaceslav Ioniţă:

„Poveşti de adormit copii. Întotdeauna soldurile în cont la final de an ajungeau la 2 miliarde. Anul acesta am reuşit să ajungem la 600 de milioane. Este o problemă veşnică aceste solduri, doar că noi am reuşit să le reducem foarte mult.”

Criticile fostei ministre de finanţe se referă la sursele de bază ale rectificărilor care sunt, aşa cum a recunoscut Ministerul Finanţelor, banii prevăzuţi la început de an pentru mai multe proiecte de infrastructură pe care ministerele nu au reuşit să le realizeze, pe alocuri din motive obiective.

Dumitru Budianschi, director de programe la centrul de analiză economică Expert grup, comentează cu prudenţă această dispută dintre parlamentari:

„Dacă e să luăm foarte simplu, întrebarea este dacă creşterea economică programată pentru anul acesta a generat venituri normale sau sub aşteptări. Se pare că sub aşteptări, dar încă nu putem afirma cu certitudine asta până nu vedem cifrele la final de an.

Totuşi, am impresia că sunt probleme la încasarea veniturilor. Veniturile se pare că nu se încasează bine. Şi este şi problema executării proaste a cheltuielilor. Este adevărat că e mai bine să întârzii nişte proiecte decât să le grăbeşti cu riscul de a cheltui banii în vânt. Dar un management bun spune în felul următor - dacă un proces a fost planificat, el trebuie să se realizeze.”

Vom preciza că în urma acestor rectificări, singurele de altfel din acest an, în fundul de pensii vor ajunge încă în jur de 200 de milioane de lei, la agricultori sub formă de subvenţii - 150 de milioane, iar în unele raioane - încă vreo 40 de milioane de lei pentru construcţia unor centrale termice şi alte instalaţii energetice.
XS
SM
MD
LG