Linkuri accesibilitate

Parlamentul ezită să fixeze data alegerilor prezidențiale


Circa 500 de milioane de lei neabsorbite de instituţiile de stat redirecționate spre fondul de subvenţionare agricolă, cel de pensii, şi în bugetele unor instituţii sociale cu nevoi mai mari.



Parlamentul i-a făcut astăzi pe plac de două ori premierului Vlad Filat: a adoptat rectificări bugetare și nu a programat vreo nouă alegere a președintelui țării, despre care șeful guvernului crede că nu ar trebui grăbită. Detalii are Liliana Barbăroșie.

Ca să reuşească să reia procedura de alegere a preşedintelui până la Revelion, deputaţii ar fi trebuit barem să o treacă pe ordinea de zi, numai că, neavînd un numitor comun în cadrul Alianţei, deocamdată au lăsat-o baltă.

Ieri, după o şedinţă cu fruntaşi ai partidului său, speakerul Marian Lupu a spus că preşedintele ar trebui să fie ales în decembrie, şi nu în ianuarie cum insistă premierul Vlad Filat, pe motiv că prioritară este adoptarea mai multor legi legate de procesul bugetar al anului viitor. „Scenariul care este văzut de liberal-democraţi este următorul – important este să obţină votul AIE pentru aceste legi înainte de alegerea şefului statului, iar apoi să se şteargă pe mâini şi să facă voturi tehnice despre care ne-a anunţat. Cu mişcări din funduleţ stânga-dreapta s-a terminat,”a declarat Marian Lupu.

Motivul din care astăzi nu a fost examinată data noului scrutin este, se pare, Legea cu privire la procedura de alegere a preşedintelui, în care AIE ar vrea să opreze mai multe modificări înaintea votului propriu-zis.
Una din aceste modificări ar fi ca legea să prevadă situaţia în care nici un candidat nu se înregistrează în cursă, aşa cum s-a întâmplat la 18 noiembrie, şi să declare nul un astfel de scrutin.

La fel, se discută stabilirea unui termen limită de 10 zile pentru reprogramarea votării în cazul declarării nule a scrutinului precedent. Deputaţii ar putea totodată să prevadă o normă de participare obligatorie a 61 de deputaţi la alegerea preşedintelui ca alegerile să fie declarate valide. Deputaţii din AIE nu au reuşit se pare să elaboreze amendamentele, iar liberal-democraţii şi-au retras ieri din comisii un proiect în acest sens pe care l-au considerat incomplet.

Chiar şi aşa, este aproape sigur că alegerile vor fi organizate nu mai târziu de luna decembrie. Pentru asta optează, alături de democraţi, şi liberalii, dar şi opoziţia comunistă. Iată o declaraţie în acest sens a celui mai vocal jurist al comuniştilor, deputatul Sergiu Sârbu: „Termenul limită ar fi după noi 15 decembrie. Până la finele anului procedura ar trebui să fie finalizată, în caz contrar vor asista la uzurparea puterii în stat.”

Sârbu a mai anunţat că Partidul Comuniştilor se întruneşte mâine într-o plenară pentru a decide dacă va participa sau nu la vot şi cărui candidat i-ar da voturile. Declaraţia vine la o zi după anunţul lui Marian Lupu că în mod sigur va candida, indiferent că va avea sau nu sprijinul liberal-democraţilor: „Nu ştiu în ce măsură vrea PLDM alegeri anticipate, dar în mod sigur PLDM nu-l vrea pe Marian Lupu preşedinte,” a spus aseară Marian Lupu.

Observatorii notează că liberal-democraţii au rămas oarecum „singuri pe teren”. Cu toate acestea, ei au reuşit astăzi să obţină, în ciuda unor critici dure din partea opoziţiei, dar şi a colegilor din coaliţie, votarea unei rectificări bugetare venită de la guvern, în pachet cu alte legi ce ar trebui adoptate, aşa cum insistă premierul Vlad Filat şi partidul liberal-democrat, înaintea alegerii preşedintelui. Este vorba despre aproximativ 500 de milioane de lei neabsorbite de instituţiile de stat cărora au fost repartizate la început de an şi care vor ajunge în schimb în fondul de subvenţionare agricolă, cel de pensii, şi în bugetele unor instituţii sociale cu nevoi mai mari.
Previous Next

XS
SM
MD
LG