Linkuri accesibilitate

Trimit mai puțini bani acasă moldovenii care lucrează peste hotare?


„Dacă prognozele experţilor se vor adeveri, vor avea de suferit mai multe sectoare ale economiei.”






Economiștii moldoveni se tem că așa-numitele „remitențe” - adică banii trimiși acasă din străinătate - intră din nou pe o pantă descendentă. În septembrie, remitențele au fost ce-i drept mai mari cu 10% față de aceeași lună a anului 2010, dar creșterea s-a încetinit, iar experții anticipează că tendința va continua. Detalii are Lucia Diaconu.

Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00
Link direct



Centrul Expert-Grup leagă scăderea ritmului cu care au crescut remitenţele pînă în septembrie de situaţia economică din zona euro. Ca dovadă experţii aduc cifre ale Băncii Naţionale care arată că mai mult cresc veniturile trimise de persoanele plecate la muncă în Rusia (CSI) decît cele ale gasterbaiter-ilor moldoveni din ţările europene.

Directoarea ziarului „Gazeta Basarabiei” Olga Coptu, care de mai mulţi ani se află în Italia, unde ar lucra, după Rusia, cei mai mulţi moldoveni, spune că unii şi-au pierdut deja o parte din venituri, iar situaţia de acolo nu le inspiră prea mult optimism, aşa încît mulţi economisesc bani pentru zile negre şi prin urmare trimit mai puţini acasă.

„Dacă soţul lucra la o fabrică sau la o anumită întreprindere pînă nu demult, mulţi dintre moldoveni trăiesc acum pe salarii sociale. Pentru că multe fabrici, multe întreprinderi s-au închis, sau cel puţin au comenzi înjumătăţite. Respectiv angajaţii s-au diminuat. Dacă în familie este cu un salariu mai puţin, evident nu mai trimit suma pe care o trimiteau anterior acasă.”

Pe de altă parte, şi situaţia de acasă i-a descurajat în ultimul timp pe unii emigranţi, care, tentaţi să se întoarcă la baştină, trimiteau familiilor lor mai mulţi bani cu gîndul să deschidă o afacere, spune Olga Coptu.

„Pînă nu demult, cu venirea noii guvernări, cu Alianţa şi toate speranţele pentru Republica Moldova, mulţi emigranţi s-au reorientat spre Moldova, spre reinvestiţii, spre un viitor în ţară. Ultimele luni ne demonstrează că schimbarea guvernării nu a adus o schimbare de facto a vieţii în Republica Moldova. Şi atunci tot optimismul ăsta de-a investi acolo, de-a trimite bani că uite eventual te reîntorci, s-a diminuat.”

Experţii de la centrul de analiză Expert-Grup se aşteaptă ca ritmul de creştere a remitenţelor să continue să scadă, chiar dacă aceştia recunosc că e prea devreme să se vorbească despre o tendinţă clară.

Dacă prognozele experţilor se vor adeveri, vor avea de suferit mai multe sectoare ale economiei, spune specialistul centrului Ana Popa.

„Ne putem aştepta odată cu reducerea remitenţelor la reducerea consumului şi la o capacitate mai redusă de creştere a Produsului Intern Brut. De asemenea faptul că se reduc remitenţele contribuie la creşterea ratei şomajului, fie pentru că persoanele care se află peste hotare se întorc, fie că persoanele care trăiesc din remitenţe şi nu-şi caută un loc de muncă încep să şi-l caute în cazul în care nu mai au alte surse de venit. Respectiv sectorul imobiliar şi de construcţii care sînt în stagnare la momentul actual poate reveni la un trend de descreştere dacă această tendinţă va continua.”

În primele nouă luni ale anului moldovenii au trimis acasă prin bănci aproximativ 920 de milioane de dolari, arată datele Băncii Naţionale a Moldovei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG