Linkuri accesibilitate

Necazurile în formă continuată ale fostului lider PSD din România, Mircea Geoanâ


Mircea Geoană
Mircea Geoană

Dat afară din partid, dat jos de la conducerea Senatului român.




În România necazurile fostului candidat la președinție Mircea Geoană continuă. După ce a fost dat afară din partidul său de centru-stânga, astăzi a pierdut și șefia camerei superioare a parlamentului. Detalii are corespondenta Europei Libere la București, Sabina Fati.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:55 0:00
Link direct



Mircea Geoană, fost lider al socialiştilor români şi fost ministru de externe, devine începind de miercuri şi fost preşedinte al Senatului. Socialistii au decis sa-i retraga sprijinul acum doua saptamini, fara sa explice cu argumente aceasta decizie, iar plenul senatului a confirmat acest lucru, revocindu-l practic din functia de presedinte al Camerei Superioare a Parlametului român. Mircea Geoana devenise sef al Senatului dupa alegerile generale din 2008, cind socialistii si democrat-liberalii romani au guvernat impreuna vreme de aproape un an, iar functiile statului au fost impartite pe verticala si de sus in jos intre cele doua partide. Inainte de scrutinul prezidential din 2009, socialistii s-au retras in Opozitie, dar si-au pastrat sefia Senatului, a doua functie in statul roman dupa cea de presedinte al tarii. In camera superioara a parlamentului roman, Opozitia, formata din socialisti si liberali are doar doua fotolii in minus, fata de putere si deci nu are nici o sansa sa-si pastreze conducerea Senatului cind postul va fi supus la vot. De aceea ideea de a-l retrage pe Mircea Geoana este o greseala a socialistilor romani, in conditiile in care fostul lor lider reusise in ultima vreme sa blocheze o serie de acte normative ale puterii. Exclus din partid dupa o executie sumara, dar dura, fosul sef al Senatului a fost acuzat, fara probe, de pactizare cu puterea.

În paralel cu renunțarea spontană la sefia senatului, opoziția a demarat si suspendarea presedintelui Traian Basescu. In ambele situatii, socialistii si liberalii romani au planuri, dar nu au suficiente voturi pentru a le pune in practica. Opozitia ar vrea sa-si poata confirma propriul candidat in fruntea Senatului, dar e greu de crezut ca va putea convinge parlamentarii puterii sa treaca in partea cealalta.

Lupta pentru preluarea fotoliului la care au renuntat benevol socialistii incepe mai serios in coalitita de guvernamint, unde atit formatiunea maghiarilor are un candidat, cit si progresistii. Democrat-liberalii ar putea sa cedeze aceasta functie aliatilor sai, dar lucrurile nu sint inca batute in cuie.

Politigraf

XS
SM
MD
LG