Linkuri accesibilitate

Rusia amenință să-şi îndrepte rachetele împotriva instalațiilor defensive americane din Europa


Ceremonie româno-americană la Deveselu, România.
Ceremonie româno-americană la Deveselu, România.

Washington: nu există motive pentru a renunța la scutul anti-rachetă din Europa.


Tomy Vietor, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională din Statele Unite, a declarat la Washington că programul american de apărare anti-rachetă din Europa se desfăşoară conform planului, şi amenințările care cer renunțarea la acest program sînt lipsite de fundament.

Statele Unite au spus de la bun început că acest scut anti-rachetă nu este îndreptat nicidecum împotriva forțelor nucleare ale Rusiei, ci e destinat pentru apărarea de eventuale amenințări din partea unor țări cum e Iranul.

De partea cealaltă, Rusia susține că scutul anti-rachetă american din Europa ar slăbi arsenalul nuclear rusesc.

Preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev a amenințat miercuri într-o intervenţie televizată ca Rusia îşi va îndrepta rachetele împotriva instalațiilor defensive americane din Europa dacă Statele Unite nu iau în seamă temerile ruseşti legate de desfăşurarea acestor sisteme pe continentul european.

„Ni s-a spus că planurile defensive anti-rachetă nu sunt îndreptate spre Rusia şi să nu ne îngrijorăm. Dar planurile sunt puse în practică la nivel executiv, în timp ce legislatorii din unele ţări ne spun direct că ele sunt îndreptate împotriva noastră. Cînd cerem să se pună asta pe hîrtie clar, într-o formă legală şi fără ambiguităţi, suntem refuzați ferm”, a spus preşedintele Rusiei.

Medvedev a făcut cunoscut că Rusia ar putea desfăşura rachete în enclava Kaliningrad sau în alte regiuni ale Rusiei, dacă Moscova şi Washingtonul nu se înțeleg cu privire la intenția Americii de a construi un scut anti-rachetă în Europa pînă în 2020.

Liderul de la Kremlin a mai spus că țara sa ar putea să părăsească discuțiile referitoare la controlul armamentului, dacă Statele Unite îşi continuă planurile privind scutul anti-rachetă din Europa.

„Într-un scenariu nefavorabil şi având în vedere legatura inseparabilă dintre ofensiva strategică şi armele defensive, ar putea exista motive pentru ca Rusia să se retragă din noul Tratat de Reducere a Armanentului Strategic - START”, a mai spus Dmitri Medvedev.

Noul Tratat START a intrat în vigoare la 5 februarie 2011, şi se aşteaptă să fie valabil până cel puțin în 2021.

În altă ordine de idei, marți, Dmitri Medevedev a recunoscut că războiul ruso-georgian din 2008 a fost declanşat şi pentru a bloca aspiraţiile Georgiei de a intra în Alianţa Nord-Atlantică.

Recent, Statele Unite şi România au semnat o înțelegere potrivit căreia elemente ale scutului anti-rachetă american urmează să fie instalate pe teritoriul românesc, în apropiere de localitatea Deveselu.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG