Linkuri accesibilitate

23.11 - Chișinău: Misiunea OSCE despre retragerea armamentului rus din Transnistria


OSCE: Federația Rusă și-a onorat cu anticipație prima parte din angajamentele de la Istanbul privind retragerea tehnicii grele.





23 noiembrie 2001

Ora Moldovei.

Misiunea OSCE despre retragerea armamentului rus din Transnistria.

Și-a respectat Rusia sau nu angajamentul asumat la Istanbul în noiembrie 1999 privitor retragerea armamentului greu din Transnistria până la sfârșitul anului 2001? Misiunea OSCE la Chișinău răspunde afirmativ la această întrebare, așa cum puteți afla de la Lina Grîu.

Misiunea de la Chișinău a Organizației și Cooperare în Europa a anunțat astăzi că tehnica militară grea din dotarea fostei armate ruse a 14-a, care a fost evacuată săptămâna trecută din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, a ajuns la destinație. Responsabilul de relațiile cu publicul din cadrul Misiunii OSCE, Mati Sidorov, ne-a declarat că experții militari NATO de Centrul de verificare din domeniul Tratatului adaptat FACE cu sediul la Bruxelles au verificat tehnica grea atât la plecare, cât și la destinație. În felul acesta se poate spune că Federația Rusă și-a onorat cu anticipație prima parte din angajamentele de la Istanbul privind retragerea tehnicii grele, care cade sub incidența Tratatului FACE, a declarat Mati Sidorov.

În schimbul acordului de a-și retrage tehnica grea, partea rusă a transmis în gestiunea Tiraspolului utilajul militar ieșit din uz și urmează să ierte Transnistriei o parte din datoriile pentru gaze, 100 milioane de dolari, din cele peste 600 milioane pe care le are regiunea începând cu vara acestui an Federația Rusă a retras și casat din regiunile de Est ale Republicii Moldova 108 tancuri, 214 blindate, șapte elicoptere și 125 de piese de artilerie.

Presa rusă, care citează surse din Ministerul rus al Apărării susține că o parte din tehnica retrasă, în special elicopterele, blindatele și lansatoarele de rachetă Grad vor fi transmise de Rusia în calitate de ajutor militar forțelor Alianței Nordului din Afganistan. Aceeași destinație o vor avea, potrivit surselor citate și munițiile ce urmează să fie evacuate din regiunea transnistreană. În conformitate cu aceleași angajamente de la Istanbul, până la sfârșitul anului viitor Rusia trebuie să-și retragă trupele, restul armamentului și cele peste 400 mii tone de muniții depozitate la Colbasna.

Am rugat câțiva deputați și lideri de opinie să se pronunțe pe marginea evacuării tehnicii grele rusești și perspectiva îndeplinirii angajamentelor de la Istanbul. Vicepreședintele Alianței ,,Braghiș”, Lidia Guțu: ,,Alianța ,,Braghiș”, în principiu, susține și este bucuroasă că în sfârșit Rusia și-a îndeplinit angajamentele luate la Istanbul. Ieri, după cum știți, a fost votată în Parlament și Legea privind scutirea de taxele vamale, tot ce este necesar pentru ca acest lucru să se întâmple mai operativ. Și ne rămâne să sperăm că și mai departe celelalte etape, sau ce a mai rămas în Transnistria vor fi retrase și Rusia își va îndeplini toate angajamentele până la urmă.”

Am întrebat-o pe Lidia Guțu, dacă în opinia sa Federația Rusă ar putea insista asupra creării unei baze militare ruse în baza grupului operativ de trupe ruse dislocat la Tiraspol.

Lidia Guțu: ,,În țara noastră se poate întâmpla orice. Dar la moment nu avem nici propuneri, nu s-a discutat, eu personal nu am auzit de o astfel de variantă. Nu cred că este o slăbire a poziției Rusiei în această zonă. Rusia este o țară cu un potențial foarte mare și deci, dacă și-ar dori să să-și întărească poziția într-o zonă din fostele state CSI, vor găsi posibilitatea.”

Președintele Comisiei pentru politică externă, deputatul comunist
Andrei Neguță.: ,,După faptul cum Federația Rusă și-a onorat totul ceea ce e legat cu armamentul general, putem trage o concluzie că și cu această problemă totul va fi bine. În orișice caz eu sunt optimist. Bază militară ca atare astăzi nu există în Transnistria, este un contingent de trupe limitat și problema despre baze militare nu s-a pus în discuție și nu se spune de creat această bază militară sau baze militare în Transnistria.”

Iată poziția unuia dintre liderii de opinie de la Chișinău, editorialistul ziarului Țara, Petru Bogatu: ,,Înclin să cred că Moscova își va onora angajamentele. Dar asta o spun azi. Dacă urma să răspund la această întrebare până la 11 septembrie, aș fi spus că mai curând Moscova nu va pleca. Au avut dreptate analiștii politici, care au pronosticat că după atacul terorist asupra Statelor Unite lumea nu va mai fi ceea ce a fost până acum.

Cred că s-a întâmplat ceea ce și-a dorit cândva președintele american Reagan, care în toiul războiului rece a declarat, că dacă rușii și americanii, prin absurd sau prin minune, ar avea un dușman comun, de exemplu, dacă și-ar face apariția niște extratereștri răi, America sau Occidentul ar putea să îmblânzească Moscova, s-o umanizeze. Extratereștrii încă nu au venit, dar după 11 septembrie într-adevăr și Statele Unite, și Federația Rusă au un dușman comun în persoana terorismului internațional, de sorginte fundamentalistă. Acest fapt nu a îmblânzit Rusia, nu știu dacă a umanizat-o.

Ceea ce putem spune cu certitudine e că Moscova a devenit mai rezonabilă, pentru că terorismul islamist mai ales, amenință nu mai puțin Rusia decât Statele Unite sau celelalte democrații occidentale. Rusia a devenit mai rezonabilă și pare-mi-se că a acceptat să se conformeze unor interese vitale ale Occidentului, lucru pe care nu era dispusă să-l facă până acum. Printre aceste interese se numără, cred eu, și anihilarea prezenței militare din fostele republici sovietice și din Caucaz. De aceea eu consider că într-adevăr rușii vor pleca. Asta însă nu înseamnă că Rusia își periclitează interesele ei aici, în această zonă.

Prezența politică și economică a Rusiei nu cred că se va diminua în aceste împrejurări când odată cu venirea comuniștilor la putere Republica Moldova se transformă de fapt într-o anexă neocolonială a Rusiei. Dar oricum o eventuală retragere a militarilor ruși și de aici, de la noi, din Republica Moldova și din Georgia este benefică și promițătoare” - ne-a spus editorialistul ziarului Țara, Petru Bogatu.

Din Chișinău, Lina Grîu, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG