Linkuri accesibilitate

„Eu înţeleg mai bine cînd ascult cărţi audio...”


Elena Saturovici
Elena Saturovici

La Librăria din cartier o discuție despre cărțile audio și farmecul lui Ion Creangă.








Elena Saturovici: „să vă spun sincer nu îmi place să citesc cărţi, nu am avut încă niciodată ocazia să citesc o carte de la început pînă la sfîrşit, pentru că mă plictiseam.”

Europa liberă: Ai spus că nu îţi place să citeşti, dar cum te descurci la şcoală atunci cînd profesorul te obligă într-un fel să citeşti?

Elena Saturovici:
„De fapt am găsit o altă metodă de citire prin internet cărţi audio, dar ştiu că unii profesori sunt contra pe ei îi deranjează cînd copilul nu citeşte, dar ascultă. Eu înţeleg mai bine cînd ascult cărţi audio decît le citesc. Şi îmi este mai uşor de exemplu să povestesc, decît să citesc şi apoi să spun ce a fost în povestea aia.

Ascultînd ieri prima parte din cartea lui ion Creangă, Amintiri din copilărie, nu pot să spun că am oprit şi am pus-o la o parte. Am ascultat-o pînă la capăt şi mi-a plăcut, mai ale că am văzut că unele gesturi a lui Ion Creangă au fost şi la mine.”

Europa liberă: La ce te referi?

Elena Saturovici:
„Mă refer la zbînţuială în primul rînd, pentru că au fost momente cînd mă duceam cu băieţii sau fetele la cireşe şi vedeam că stăpîna nu este afară sau nu este în faţa casei şi ne duceam şi rupeam şi dacă ne prindea săream gardu şi fugeam, ne lăsam neprinşi. Apoi, învăţătura la şcoală, pot să spun că nici Ion Creangă nu învăţa foarte bine.”

Europa liberă: Văd că totuşi te-a impresionat cartea acum cît de important crezi că este să citeşti?

Elena Saturovici:
„Este important să te dezvolţi. Mă bucur că am găsit acest remediu cu cartea audio, pentru că de azi înainte sper că chiar şi dacă nu o să am plăcerea să citesc o carte, am să am cea mai mare plăcere să o ascult. Îmi place multă fantezie, ceea ce nu există să fie scris în cărţi, îmi place ceva de exemplu, dramă, despre dragoste, despre sentimente.

Şi să mergi la şcoală cu căştile în urechi şi pur şi simplu să asculţi cărţile care de exemplu nu ai posibilitate să ţi le procuri, sau îţi este greu să le găseşti sau chiar nu că nu vreai să le citeşti, ţi-i lene că vezi mărimea cărţii că este foarte mare.”
XS
SM
MD
LG