Linkuri accesibilitate

Democraţia nu-i ajută pe cei fără caracter




În clasamentul realizat de Institutul internaţional de cercetări „Legatum” moldovenii sunt prezentaţi drept foarte intoleranți și neîncrezători. Acest lucru m-a surprins un pic, pentru că din cîte ştiam atunci cînd vine un străin în Moldova moldovenii numaidecît îşi manifestă interesul faţă de ţara, cultura, limba - ceea ce este foarte pozitiv în relaţionarea cu străinii.

Probabil că realităţile se schimbă mult mai repede şi noi continuăm să rămînem ostatecii miturilor despre moldoveanul harnic şi primitor.

Multora dintre noi ne place să spunem că: „Nasc și la Moldova oameni”, însă această expresie prin însăşi formularea ei exprimă o consolare mioritică. Este adevărat, că avem multe personalități notorii în Moldova, dar, din păcate, puține din ele dau dovadă şi de caracter.

Democraţia nu ne poate ajuta atît timp cît cei de la guvernare nu duc cele începute la bun sfîrșit. Un caz definitoriu care s-a întîmplat pe vremea guvernării comuniștilor este asfaltarea drumului național dinspre Orhei spre Bălți, care într-un final a fost lăsat de izbeliște, banii au fost furați, iar compania italiană, care executa lucrările, trimisă acasă...

Asemenea exemple putem găsi cu duiumul pe parcursul celor 20 de ani de independență, începînd cu modul în care au fost administrate rezultatele mișcării de renaștere națională și terminînd cu „jocul de-a baba oarba” pe care îl face acum guvernarea împreună cu opoziția.
XS
SM
MD
LG