Linkuri accesibilitate

Agenda Naţională a Businessului


Asociațiile de afaceri se plâng de comunicare deficitară cu guvernul.


Mai multe asociații ale oamenilor de afaceri s-au plâns astăzi că le lipsește o comunicare mulțumitoare cu autoritățile și că luptele politice au consecințe negative în domeniul business-ului. Concluziile se desprind dintr-un studiu amplu în care aproximativ 30 de asociații de afaceri formulează propuneri pentru îmbunătățirea cooperării cu guvernul înaintea așteptatei încetiniri a creșterii economice de la anul. Relatează Alla Ceapai:


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00
Link direct



Multe piedici mai există în calea dezvoltării mediului de afaceri pentru a-l face competitiv şi atractiv. Ele se regăsesc pe agenda naţională a businessului.

Vladimir Florea vicedirectorul Uniunii Transportatorilor şi Drumarilor mai constată încă necesitatea depolitizării sectorului economic:

„Noi am trecut prin aceasta anul curent când vorbeam despre problema reglării tarifelor, transportul ilicit, compensările pentru călători cu facilități şi anume din motivul că nu era cazul, că înainte de alegeri, că ce o să spună lumea, că o să piardă partidul, a fost din punctul nostru de vedere un criteriu care nu a dat posibilitatea să rezolvăm aceste probleme.”

Pavel Caba, preşedintele Federaţiei Patronale a Constructorilor, spune că ceea ce lipseşte mediului de afaceri este cadrul legislativ de reglementare. El se referă la afacerile din domeniul construcţiilor:

„Modificarea legii cu privire la achiziţiile publice care trebuie de stabilit reguli de joc clare pentru toţi subiecţii economici. Trebuie de adoptat legea cu privire la certificarea companiilor mă refer la construcţii. Este necesar de a adopta codul locuinţelor, fiindcă astăzi relaţia dintre investitori şi privaţii - cetăţenii Republicii Moldova nu sunt stabilite clar şi putem în viitor avea probleme cu exploatarea clădirilor pe care constructorii le construiesc.”

Legi care reglementează mediul de afaceri sunt, spune Eugen Roşcovanu, preşedintele Asociaţiei Micului Business, dar mecanismul lor nu funcționează, deoarece lipseşte dialogul dintre mediul de afaceri şi cel public:

„Oamenii de afaceri nu sunt ascultați, nu sunt înţeleşi, astfel ne reducem la următorul fapt, economia tenebră creşte, lumea a pierdut orice speranţă de a se legaliza în business, în ultima instanţă ne ciocnim că nu sunt bani în buget, ar trebui să fie demonopolizată economia şi susţinută clasa medie, micul business.”

Intensificarea dialogului cu mediul de afaceri este o prioritate a Legislativului sugerează preşedintele comisiei economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă:

„Nu sunt foarte mulţumit de nivelul de comunicare pentru că văd că se poate mai mult, dar există cel puţin şi mediul de business vă va spune că atunci cînd aveau ceva să transmită la parlament au avut posibilitatea să o facă. La noi tehnic nu este posibil ca atunci cînd apare o lege în parlament să putem să informăn toate asociaţiile de business.”

Ministrul Finanţelor, Veceaslav Negruţă, se arată convins că anume creşterea economică ar proba dezvoltarea businessului:

„Noi vedem o evoluţie pozitivă poate nu în măsura în care ne-am dori, care demonstrează faptul că politicile cel puţin la nivelul politicilor de dezvoltare a mediului de afacere, de atragere a investiţiilor sunt unele adecvate, rezultatele vin pe parcurs.”

Iar pentru a accelera aceste rezultate este nevoie de un dialog constructiv a guvernanţilor cu mediul de afaceri, mai spune Veaceslav Negruţă. El constată că şi agenda naţională a businessului este o formă de dialog, prin care ultimii îşi propun intenţiile, iar instituţiile statului încearcă să le ia în calcul.
Previous Next

XS
SM
MD
LG