Linkuri accesibilitate

Proiectele energetice moldo-române puse în pericol


Ideea interzicerii exportului de gaze din România e sprijinită de parlamentari din opoziţie şi de la putere, deşi guvernul e împotrivă.


La București a fost adus în dezbaterea parlamentului un controversat proiect de lege care interzice exportul gazelor naturale din România. Inițiativa apare într-un moment când se negociază construcția gazoductului Ungheni-Iași pentru a-i oferi Moldovei o sursă alternativă în cazul întreruperii livrărilor de gaze din Rusia. Relatează Sabina Fati:


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00
Link direct



Parlamentul Româninei este pe cale sa adopte un proiect de lege care contravine normelor europene si care ar putea pune in pericol proiectele energetice cu Republica Moldova. Este vorba despre initiativa presedintelui Comisiei pentru industii si servicii, socialistul Iulian Iancu, iar proiectul său de lege privind interzicerea exporturilor de gaze naturale are un singur articol care prevede modificarea Legii gazelor (351 din 2004). Acest proiect de lege este sustinut nu doar de parlamentarii romani din opozitie, ci si de cei aflati la putere, iar potrivit calendarului Camerei Deputatilor, se afla pe lista celor care ar urma sa fie supuse la vot chiar in zilele acestea.

Potrivit textului propunerii, legea ar urma sa prevada ca „asigurarea securitatii in aprovizionarea cu gaze naturale, gazele naturale din productia interna vor fi valorificate numai pe piata interna de gaze, cu exceptia cazului in care productia de gaze naturale depaseste consumul intern de gaze, pentru o perioada de minim doi ani consecutiv”.

Rezervele de gaz ale Romaniei sint estimate la 185 de miliarde de metri cubi, iar consumul anual total este de circa de 17 miliarde de metri cubi, din care 5 miliarde, adica 30 la suta, provin din import, mai exact din Federatia Rusa.

Guvernul roman se opune legii privind interzicerea exporturilor de gaze naturale, dar parlamentarii partidului de guvernamint, democrat-liberalii au declarat deja ca vor sustine la vot aceasta propunere. Romania este, insa, obligata de legislatia europeana (Directiva Europeana 73 din 2009 privind normele comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale si Regulamentul Uniunii Europene 994 din 2010 privind masurile de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaze) sa permita exporturile de gaze, iar potrivit intelegerilor cu Bruxellesul, pina la sfirsitul acestui an, Bucurestiul trebuie sa elimine toate barierele legislative impuse comertului transfrontalier cu energie electrica si gaze.

Pe de alta parte, conductele de interconectare aflate in proiectare pentru legaturile dintre Arad si Szeged, spre Ungaria, Giurgiu-Ruse spre Bulgaria, dar si Iasi-Unghieni spre Republica Moldova ar urma sa asigure „fluxurile inverse”, adica exporturi. O parte din cantitatile de gaze naturale care vor traversa aceste conducte de interconectare ar putea proveni din viitoarele depozite de gaze, pe care Romania si Rusia ar urma sa le consturiasca in estul tarii.

Politigraf

XS
SM
MD
LG